
Czereśnie są idealną przekąską dla osób, które zmagają się z cukrzycą. Mają niski indeks glikemiczny (IG = 23) i chociaż są bogate w cukry, to samej sacharozy jest w nich bardzo mało (0,5 g w 100 g).

Czereśnie sprawdzą się również w diecie ciążowej, gdyż dostarczają potrzebnego w ciąży jodu. Należy jednak wspomnieć, że mogą być niewskazane w diecie kobiet karmiących, ponieważ mogą przyczynić się u dziecka do kolki czy bólu brzucha.

Czereśnie odkwaszają organizm i doprowadzają zakwaszony organizm do równowagi kwasowo-zasadowej. Do tego dobrze wpływają na naszą skórę, ponieważ jedzenie czereśni sprawia, że skóra staje się bardziej napięta.

Czereśnie zawierają antyoksydanty, które zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo – naczyniowego. Na dodatek zmniejszają stan zapalny. Przeciwutleniacze oraz potas, którego źródłem są czereśnie, wpływają również na redukcję ciśnienia tętniczego krwi.