
Maj to czas na szparagi. To warzywo lekkostrawne (100 g szparagów zawiera tylko 18 kcal!), które zawiera dużo błonnika. Szparagi w większości (90 procent) składają się z wody i zawierają ponad 100 substancji, które prozdrowotnie oddziałują na organizm człowieka. Co takiego zawierają szparagi i jak ich spożywanie wpływa na organizm człowieka.
Sprawdź na kolejnych slajdach galerii ►►►

Szparagi działają antyrakowo
Szparagi zawierają glutation - to białko, które wspomaga pracę wątroby w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Glutation rozkłada wolne rodniki, ma silne właściwości oczyszczające i wykazuje działanie antynowotworowe. Jedzenie szparagów zapobiega rozwojowi niektórych nowotworów, takich jak rak płuc, krtani, kości, jelita grubego czy piersi.
Tak jeszcze działają szparagi ►►►

Szparagi przeciw miażdżycy
Spożywanie szparagów wpływa na to, że wolniej się starzejemy - to dzięki temu, że szparagi zawierają składniki likwidujące stany zapalne organizmu i neutralizujące wolne rodniki. Warto zauważyć, że nadmiar wolnych rodników w organizmie powoduje nie tylko rozwój komórek nowotworowych i przedwczesne starzenie się, ale także wpływa na rozwój miażdżycy.
Tak jeszcze działają szparagi ►►►

Szparagi na mózg, serce i nie tylko!
Szparagi wspierają pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację - a to dzięki temu, że zawierają kwas foliowy. Kwas foliowy reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek; wpływa dodatnio na układ nerwowy, decyduje o dobrym samopoczuciu psychicznym; zapobiega uszkodzeniom cewy nerwowej u płodu, ma pozytywny wpływ na wagę i rozwój noworodków; bierze udział w zachowaniu materiału genetycznego i przekazywaniu cech dziedzicznych komórek, reguluje ich podział; usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, uczestniczy w tworzeniu soku żołądkowego, zapewnia sprawne działanie wątroby, żołądka i jelit; jest czynnikiem antyanemicznym, pobudza procesy krwiotwórcze, czyli powstawanie czerwonych krwinek; chroni organizm przed nowotworami (szczególnie rakiem macicy).
Tak jeszcze działają szparagi ►►►