Takie właściwości mają nasiona roślin strączkowych. Zobacz, jak wpływają na nasz organizm!

Dominika Sobczyńska
Dominika Sobczyńska
Nasiona roślin strączkowych są często pomijane w naszej codziennej diecie. Wiele osób nie wie, że są one bogatym źródłem białka, a zawarte są w nich pozytywne makro i mikroelementy dostarczają naszym organizmom wspaniałych właściwości. W naszej galerii dowiesz się, jakie działanie mają nasiona roślin strączkowych. ▶▶
Nasiona roślin strączkowych są często pomijane w naszej codziennej diecie. Wiele osób nie wie, że są one bogatym źródłem białka, a zawarte są w nich pozytywne makro i mikroelementy dostarczają naszym organizmom wspaniałych właściwości. W naszej galerii dowiesz się, jakie działanie mają nasiona roślin strączkowych. ▶▶ pixabay.com
Nasiona roślin strączkowych są często pomijane w naszej codziennej diecie. Wiele osób nie wie, że są one bogatym źródłem białka, a zawarte są w nich pozytywne makro i mikroelementy dostarczają naszym organizmom wspaniałych właściwości. W naszej galerii dowiesz się, jakie działanie mają nasiona roślin strączkowych.

Smaki Kujaw i Pomorza - sezon 4 odcinek 32:

Nasiona roślin strączkowych często kojarzone są z nieprzyjemnymi dolegliwościami po ich zjedzeniu. Jednak dzięki odpowiedniej obróbce, możemy o nich zapomnieć. Należy pozbyć się dużej ilości fermentujących cukrów, pozostawiając przy tym inne cenne składniki odżywcze.

Najbardziej znane rośliny strączkowe to:

  • bób
  • ciecierzyca
  • groch zielony
  • soczewica
  • fasola
  • soja

Nasiona roślin strączkowych - jakie mają właściwości? Sprawdź w naszej galerii:

Ze wszystkich roślin strączkowych najlepiej trawiona jest soczewica. By poprawić ich strawność, można dodać przyprawy np. tymianek, kmin rzymski czy majeranek. Przed gotowaniem najlepiej zamoczyć ziarna na około 12 godzin. Następnie wymienić wodę, doprawić i wtedy zagotować. Solić należy dopiero ok. 15 minut przed końcem, by nie utrudniać gotowania strączków i zatrzymać jak najwięcej składników mineralnych.

Przed wprowadzeniem roślin strączkowych do swojej diety, po poradę do lekarza powinny udać się osoby z:
- chorobami tarczycy, ponieważ zawierają substancje, które zaburzają jej funkcjonowanie,
- chorobami wątroby, przewodu pokarmowego i osoby z cukrzycą (powinny unikać głównie bobu)
- wrażliwym żołądkiem, cierpiące na refluks oraz chorobę wrzodową,
- chorobami nowotworowymi (powinny unikać głównie produktów sojowych)

To również może Cię zainteresować:
Te produkty pomogą zbić wysoki poziom cukru we krwi! Wiele z nich masz w domu
Co ma więcej wapnia niż mleko? Sprawdź, które produkty wzmacniają kości i zęby

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski
Dodaj ogłoszenie