
Nasiona chia w procesie trawienia
Nasiona chia są bogatym źródłem błonnika. Wspomagają prawidłową pracę jelit i obniżają poziom cholesterolu we krwi. Oprócz tego pomagają w procesie trawienia.

Nasiona spowalniają proces starzenia
Nasiona chia zawierają antyoksydanty, które zatrzymują wolne rodniki wpływające negatywnie na nasz organizm. Dzięki nasionom szałwii hiszpańskiej na naszym ciele będzie mniej widocznych zmarszczek, a proces starzenia się skóry będzie spowolniony.

Nasiona chia - jak je spożywać?
Nasiona chia możemy dodawać do wielu rzeczy. Do nas należy wybór czy wolimy je zmielić, czy też jeść w całości. Są na tyle małe, że nie uprzykrzają jedzenia znacząco.

Nasiona chia - jak je spożywać?
Możemy dodawać je do owsianki, koktajli owocowych, domowych lodów, płatków, sałatek, jogurtów, kasz, samodzielnie pieczonego chleba czy też zagęszczać nimi zupy.