
Słodkie napoje mają w swoim składzie również konserwanty takie jak kwas sorbowy (E200), który może spowodować reakcję alergiczną czy kwas benzoesowy (E210), którego spożywanie obciąża wątrobę.

W 250 ml szklance znanych słodkich napojów gazowanych znajduje się ok. 5 łyżeczek cukru. Nory WHO informuje o normie dziennego spożycia przez osobę dorosłą, która wynosi 50 g. Butelka zawierająca 500 ml słodkiego napoju ma tyle kalorii, co spaghetti z mięsem i sosem pomidorowym.

Słodkie napoje typu cola, zawierają w sobie kwas fosforowy, który u dzieci powoduje nadpobudliwość. Zaburza on wchłanianie magnezu, wapnia i żelaza.

Jeśli któraś z podanych wcześniej substancji znajduje się na jednej z pierwszych pozycji w składzie słodkiego napoju, powinniśmy odłożyć go z powrotem na półkę, ponieważ coraz częściej uważa się, że mają działanie rakotwórcze.