Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Takie są skutki jedzenia rabarbaru. Kto nie może jeść rabarbaru? Takie właściwości zdrowotne ma to warzywo

Agnieszka Kasperek
Agnieszka Kasperek
Rabarbar jest źródłem wielu witamin oraz minerałów. Dodatkowo niektóre jego odmiany mają właściwości lecznicze, na przykład rzewień lekarski. Jakie są skutki jedzenia rabarbaru? Kto nie może jeść rabarbaru? Jakie właściwości zdrowotne ma to warzywo? Sprawdź >>
Rabarbar jest źródłem wielu witamin oraz minerałów. Dodatkowo niektóre jego odmiany mają właściwości lecznicze, na przykład rzewień lekarski. Jakie są skutki jedzenia rabarbaru? Kto nie może jeść rabarbaru? Jakie właściwości zdrowotne ma to warzywo? Sprawdź >>pixabay.com
Rabarbar jest bardzo popularną w Polsce rośliną. Dawniej wiosną i wczesnym latem w każdym domu na stole królowało ciasto z rabarbarem i kompot z truskawek i rabarbaru. Rabarbar można kupić na rynku, jest też hodowany w przydomowych ogródkach. Rabarbar jest źródłem wielu witamin oraz minerałów. Dodatkowo niektóre jego odmiany mają właściwości lecznicze, na przykład rzewień lekarski. Jakie są skutki spożywania rabarbaru? Jak wpływa on na organizm? Mamy dla was szczegółowe informacje.

Czy rabarbar to owoc czy warzywo?

Rabarbar, inaczej rzewień, to roślina należąca do rodziny rdestowatych. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji. W Polsce pojawił się dopiero w XIX wieku. Rabarbar to okazałe byliny osiągające do 3 m wysokości. Najbardziej powszechne odmiany rabarbaru to ogrodowy, kędzierzawy oraz lekarski.

Rabarbar jest warzywem, jednak w Stanach Zjednoczonych klasyfikowany jest jako owoc.

Wynika to z wyjątkowości jego walorów smakowych. Czerwone, różowe lub zielone ogonki liściowe, które są jadalną częścią tej rośliny, są kwaśne i cierpkie w smaku. Przygotowuje się z nich kompoty, dżemy, sosy do deserów, ciasta.

Kiedy rabarbar nadaje się do jedzenia?

Uprawa rabarbaru jest sezonowa, a w sklepach można go kupić najczęściej późną wiosną i na początku lata.

Na co dobry jest rabarbar?

Rabarbar zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Jest także niskokaloryczny.

ZOBACZ TEŻ: Tej substancji boją się kleszcze. Zobacz ten trik z internetu - spryskaj ubranie, a na pewno uciekną

Kiedy nie wolno jeść rabarbaru?

Rabarbar, oprócz wielu cennych dla zdrowia składników, zawiera również dużo kwasu szczawiowego. Składnik ten jest groźny dla organizmu, gdyż powoduje wypłukiwanie wapnia z kości oraz psucie zębów. Ze spożywania rabarbaru powinny też zrezygnować osoby cierpiące na kamicę nerkową.

Takie są skutki jedzenia rabarbaru. Kto nie może jeść rabarbaru? Takie właściwości zdrowotne ma to warzywo

Więcej o zaletach spożywania rabarbaru, o jego właściwościach zdrowotnych, wpływie na organizm człowieka, ale również o przeciwskazaniach do spożywania rabarbaru dowiesz się z naszej galerii.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera