Czy rabarbar to owoc czy warzywo?
Rabarbar, inaczej rzewień, to roślina należąca do rodziny rdestowatych. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji. W Polsce pojawił się dopiero w XIX wieku. Rabarbar to okazałe byliny osiągające do 3 m wysokości. Najbardziej powszechne odmiany rabarbaru to ogrodowy, kędzierzawy oraz lekarski.
Rabarbar jest warzywem, jednak w Stanach Zjednoczonych klasyfikowany jest jako owoc.
Wynika to z wyjątkowości jego walorów smakowych. Czerwone, różowe lub zielone ogonki liściowe, które są jadalną częścią tej rośliny, są kwaśne i cierpkie w smaku. Przygotowuje się z nich kompoty, dżemy, sosy do deserów, ciasta.
Kiedy rabarbar nadaje się do jedzenia?
Uprawa rabarbaru jest sezonowa, a w sklepach można go kupić najczęściej późną wiosną i na początku lata.
Na co dobry jest rabarbar?
Rabarbar zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Jest także niskokaloryczny.
ZOBACZ TEŻ: Tej substancji boją się kleszcze. Zobacz ten trik z internetu - spryskaj ubranie, a na pewno uciekną
Kiedy nie wolno jeść rabarbaru?
Rabarbar, oprócz wielu cennych dla zdrowia składników, zawiera również dużo kwasu szczawiowego. Składnik ten jest groźny dla organizmu, gdyż powoduje wypłukiwanie wapnia z kości oraz psucie zębów. Ze spożywania rabarbaru powinny też zrezygnować osoby cierpiące na kamicę nerkową.
Takie są skutki jedzenia rabarbaru. Kto nie może jeść rabarbaru? Takie właściwości zdrowotne ma to warzywo
Więcej o zaletach spożywania rabarbaru, o jego właściwościach zdrowotnych, wpływie na organizm człowieka, ale również o przeciwskazaniach do spożywania rabarbaru dowiesz się z naszej galerii.
