
Niesprawdzanie czy jajko jest świeże
Zawsze przed przygotowywaniem dań, w których będziemy używać jajek, należy sprawdzić ich świeżość. W sytuacji, kiedy robimy na przykład jakieś ciasto, mamy przygotowane wszystkie składniki w misce i na koniec wbijamy jajko, które okazuje się zepsute. Wtedy nie tylko marnujemy żywność, ale także swój czas i nerwy.
Sprawdzenie świeżości jajka trwa może minutę, a przygotowanie od nowa całego dania zdecydowanie więcej. Wystarczy jedynie wlać chłodną wodę do szklanki i włożyć jajko do środka. Jeżeli pozostaje na dnie, to znak, że jest zdrowe i świeże. Jeśli natomiast wypływa na powierzchnię, świadczy to o zawartości powietrza pod skorupką. Powietrze w jajku jest oznaką jego przeterminowania. Jeśli któreś z jaj wypłynie lub zacznie się unosić ku górze, nie ryzykuj. Po prostu je wyrzuć.

Zbyt długie gotowanie jajek
Wiele osób uważa, że przy gotowaniu jajek na twardo nie trzeba pilnować czasu. Jak się okazuje, jajko można przegotować. Zbyt długie gotowanie prowadzi do tego, że żółtko zaczyna przybierać zielonkawy odcień. W ten sposób jajko traci swoje wartości odżywcze i może spowodować zatrucie pokarmowe.

Gotowanie makaronu w zbyt małej ilości wody
Mała ilość wody na makaron to błąd. Gdy woda wrze i zanurzymy w niej makaron to od razu temperatura spada. Makaron się wtedy nie gotuje, tylko raczej nasącza wodą i bardzo często skleja się. Dlatego znany publicystka kulinarny Pascal poleca, by wlać do garnka potrójną ilość wody, by makaron mógł być dokładnie zanurzony.

Przepłukiwanie makaronu zimna wodą po ugotowaniu.
Kolejnym błędem popełnianym w kuchni zdaniem Pascala jest przepłukiwanie makaronu zimną wodą. To powoduje, że cały gluten, który jest w makaronie, ale też ogólnie smak makaronu zleci razem z wodą.