9 z 16
Zawsze przed przygotowywaniem dań, w których będziemy używać...
fot. Pixabay

Niesprawdzanie czy jajko jest świeże

Zawsze przed przygotowywaniem dań, w których będziemy używać jajek, należy sprawdzić ich świeżość. W sytuacji, kiedy robimy na przykład jakieś ciasto, mamy przygotowane wszystkie składniki w misce i na koniec wbijamy jajko, które okazuje się zepsute. Wtedy nie tylko marnujemy żywność, ale także swój czas i nerwy.

Sprawdzenie świeżości jajka trwa może minutę, a przygotowanie od nowa całego dania zdecydowanie więcej. Wystarczy jedynie wlać chłodną wodę do szklanki i włożyć jajko do środka. Jeżeli pozostaje na dnie, to znak, że jest zdrowe i świeże. Jeśli natomiast wypływa na powierzchnię, świadczy to o zawartości powietrza pod skorupką. Powietrze w jajku jest oznaką jego przeterminowania. Jeśli któreś z jaj wypłynie lub zacznie się unosić ku górze, nie ryzykuj. Po prostu je wyrzuć.

10 z 16
Wiele osób uważa, że przy gotowaniu jajek na twardo nie...
fot. Pixabay

Zbyt długie gotowanie jajek

Wiele osób uważa, że przy gotowaniu jajek na twardo nie trzeba pilnować czasu. Jak się okazuje, jajko można przegotować. Zbyt długie gotowanie prowadzi do tego, że żółtko zaczyna przybierać zielonkawy odcień. W ten sposób jajko traci swoje wartości odżywcze i może spowodować zatrucie pokarmowe.

11 z 16
Mała ilość wody na makaron to błąd. Gdy woda wrze i...
fot. Krzysztof Kapica

Gotowanie makaronu w zbyt małej ilości wody

Mała ilość wody na makaron to błąd. Gdy woda wrze i zanurzymy w niej makaron to od razu temperatura spada. Makaron się wtedy nie gotuje, tylko raczej nasącza wodą i bardzo często skleja się. Dlatego znany publicystka kulinarny Pascal poleca, by wlać do garnka potrójną ilość wody, by makaron mógł być dokładnie zanurzony.

12 z 16
Kolejnym błędem popełnianym w kuchni zdaniem Pascala jest...
fot. Krzysztof Kapica

Przepłukiwanie makaronu zimna wodą po ugotowaniu.

Kolejnym błędem popełnianym w kuchni zdaniem Pascala jest przepłukiwanie makaronu zimną wodą. To powoduje, że cały gluten, który jest w makaronie, ale też ogólnie smak makaronu zleci razem z wodą.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Venom przejmuje Avengersów! Efekty tej fuzji są widowiskowe

Venom przejmuje Avengersów! Efekty tej fuzji są widowiskowe

Poznaliśmy Menedżerów Roku 2024 Województwa Śląskiego. Oni budują przyszłość regionu

TYLKO U NAS
Poznaliśmy Menedżerów Roku 2024 Województwa Śląskiego. Oni budują przyszłość regionu

Zobacz, co działo się na pierwszych Bydgoskich Klasykach w 2025 roku

Zobacz, co działo się na pierwszych Bydgoskich Klasykach w 2025 roku

Zobacz również

Joanna Kołaczkowska walczy z nowotworem. Kabaret Hrabi prosi o wsparcie dla artystki

Joanna Kołaczkowska walczy z nowotworem. Kabaret Hrabi prosi o wsparcie dla artystki

Venom przejmuje Avengersów! Efekty tej fuzji są widowiskowe

Venom przejmuje Avengersów! Efekty tej fuzji są widowiskowe