https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Taki jest najlepszy przepis na ogórki małosolne. Zobacz, ile soli dodać - przepyszne!

Michał Sierek
Przepis na ogórki małosolne. Jakich składników potrzebujesz, ile soli dodać? Poniżej znajdziesz odpowiedzi
Przepis na ogórki małosolne. Jakich składników potrzebujesz, ile soli dodać? Poniżej znajdziesz odpowiedzi Pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Lipiec i sierpień to miesiące, w których wielu z Was robi ogórki małosolne. Podstawowe pytanie brzmi: Ile soli powinno się dodać, by nasze ogórki małosolne były przepyszne. Zdania są podzielone, ale po przeczytaniu tego przepisu na ogórki, na pewno będziecie wiedzieli, jak dobrać odpowiednie proporcje... Wszystkie niezbędne informacje - potrzebne składniki oraz sposób przygotowania znajdziecie poniżej. Zobaczcie, jakie to proste!

Polecamy również: Smaki Pomorza i Kujaw - sezon 3, odcinek 15

Sprawdzony przepis na ogórki małosolne. Zanim zaczniemy przygotowywać ogórki małosolne, zastanów się w jakim naczyniu je umieścisz. Najlepszy będzie kamienny garnek, słoik, albo inne naczynie większych rozmiarów. Jeśli nie masz nic takiego pod ręką, możesz niżej podaną ilość ułożyć do kilku standardowych dużych słoików.

Przepis na ogórki małosolne - oto składniki

Składniki:

  • 1 kilogram świeżych ogórków. Kupując, wybierz te nieduże
  • 4-5 gałązek kopru
  • 4 ząbki czosnku
  • korzeń chrzanu (15-20 cm)
  • sól (dobrze, jeśli wybierzesz sól kamienną)
  • 1,5 litra wody

Ogórki małosolne - ile soli dodać

Ogórki przesyp do zlewu (albo miski), zalej zimną wodą i mocz je przez 3-4 godziny. Po tym czasie dobrze je umyj i opłucz. Koper pokrój, albo połam tak, by zmieścił się do naczynia, które wybrałeś. Ząbki czosnku kroimy na pół (wzdłuż) korzeń chrzanu na pół wzdłuż i jeszcze na kilka mniejszych kawałków. 1,5 litra wody wlej do garnka i podgrzej. Kiedy woda zrobi się ciepła dodaj soli i wymieszaj. Proporcje wyglądają następująco: 1 łyżka soli na każdy litr wody. Są osoby, które stosują nieco więcej soli (1,5 łyżki na 1 litr) - próbuj, eksperymentuj i wybierz opcję, która bardziej przypadnie ci do gustu.

Jeśli wybrałeś większe naczynie - ogórki, koper, czosnek, chrzan układaj na przemian. Jeśli są to zwykłe słoiki, powkładaj ogórki pionowo a między nie powciskaj koper, czosnek i chrzan. Wszystko zalej posoloną wcześniej wodą (może być ciepła, ale nie zalewaj wrzątkiem).

Nie zamykaj naczynia. Możesz je przykryć na dwa sposoby - gazą, albo mniejszym talerzykiem, który dociśniesz czymś ciężkim (np. kamieniem). Ogórki odstaw w ciemne miejsce. To, jak szybko będziesz mógł je jeść, zależy m.in. od temperatury, w której będziesz je przechowywać. Przeważnie pierwsze są już do zjedzenia po trzech dniach (jeśli woda zaczęła mętnieć - możesz spróbować, czy już się nadają). Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Styl życia

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski