Dodaj szczyptę do ogórków. Będą chrupiące i się nie zepsują
Ogórki konserwowe mają wszechstronne zastosowanie. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do koreczków, sałatek, ale i jako samodzielna przystawka. Swoją popularnością coraz częściej doganiają ogórki kiszone.
W tym roku warto postawić na popularne trendy w zaprawianiu ogórków. Pyszne, chrupiące i pikantne ogórki z dodatkiem cytryny to hit, który właśnie zaczyna podbijać polski internet. Ich przygotowanie nie jest proste, jednak pełnia smaku rekompensuje trud w przygotowaniach.
Soczyste i pełne smaku ogórki. Wystarczy dodać ten składnik!
Jak przygotować ogórki, aby były smaczne i chrupkie? Oprócz tradycyjnych przypraw, takich jak pieprz, gorczyca czy ziele angielskie, do ogórków konserwowych warto dodać baldachy kopru i korzeń chrzanu. Dzięki nim ogórki będą chrupiące i twardsze. Co ciekawe, w recepturze warto uwzględnić liście porzeczki. dębu, malin, wiśni, a nawet winogron.
Kluczowym elementem w zaprawianiu ogórków jest zalewa. Tutaj decydująca jest ilość octu, która może zawarzyć na smaku. Także zbyt długa pasteryzacja może negatywnie wpłynąć na walory smakowe ogórków.
Zobaczcie w naszej galerii najlepsze składniki i przyprawy do ogórków. Cytryna, liście dębu, estragon:
Zobacz także: Nowe przepisy dla rowerzystów. Za to zapłacisz aż 3 tys. zł. Lepiej to przeczytaj!
