
Jak przygotować ogórki, aby były smaczne i chrupkie? Oprócz tradycyjnych przypraw, takich jak pieprz, gorczyca czy ziele angielskie, do ogórków konserwowych warto dodać baldachy kopru i korzeń chrzanu. Dzięki nim ogórki będą chrupiące i twardsze. Co ciekawe, w recepturze warto uwzględnić liście porzeczki. dębu, malin, wiśni, a nawet winogron.
Zobaczcie w naszej galerii, co warto dodać do ogórków. Dzięki tym składnikom będą smaczne i chrupiące. Szczegóły na kolejnych slajdach naszej galerii >>>

Kluczowym elementem w zaprawianiu ogórków jest zalewa. Tutaj decydująca jest ilość octu, która może zawarzyć na smaku. Także zbyt długa pasteryzacja może negatywnie wpłynąć na walory smakowe ogórków.
>>>

W Polsce ogórki uwielbiane są w każdej formie! Konserwowe, czy kiszone, cieszą się pokaźnym gronem wielbicieli. Zobacz, jak zrobić ogórki, które będą zachwycały smakiem >>>

Oprócz tradycyjnych składników do zaprawiania ogórków: pieprz, sól, gorczyca, ziele angielskie, zaleca się również dodanie kopru i korzenia chrzanu. W przepisie warto uwzględnić również liście porzeczki, winogron, dębu, malin czy wiśni.