Zobacz wideo: Waloryzacja 2022 - od marca podwyżki

Głównym plusem mleka migdałowego jest to, iż należy do niskokalorycznych produktów. W 100 ml napoju jest tylko 24 kcal, a w szklance około 60 kcal! Zawiera niewiele białka (0,5 g/100 g), tłuszczu (1,1 g/100 g – mniej niż mleko 1,5%) oraz bardzo mało węglowodanów – jedynie 1,4 g cukrów strawnych oraz 1,6 g błonnika.
Dzięki swoim właściwościom alkalizującym, mleko migdałowe ma pozytywny wpływ na nasz układ trawienny. Jest bardzo pomocne przy problemach z trawieniem, wrzodami, nadkwasotą i refluksie żołądkowo-przełykowym. Poza tym, migdały są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Wpływają one na termogenezę, która sprawia, że nasz organizm zużywa więcej energii. Więcej zużytej energii – większy deficyt kaloryczny. Co za tym idzie? Chudniemy!
W naszej galerii dowiesz się o korzyściach płynących z picia mleka migdałowego oraz jak zrobić je w domu:
Mleko migdałowe wykazuje działanie antyoksydacyjne, które korzystnie wpływa na pracę mózgu. Nadaje się idealnie jako dodatek do owsianki i ciast, a także jako aromatyczny dodatek do kawy. Napój migdałowy jest zbawieniem dla osób będących na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Zawiera wiele składników, które w ich diecie są deficytowe ze względu na brak spożywania pokarmów odzwierzęcych.