
Mleko migdałowe jest w 100% produktem roślinnym. W przeciwieństwie do mleka krowiego nie zawiera laktozy ani cholesterolu. Ponadto w składzie mleka migdałowego, w przeciwieństwie do mleka krowiego, nie znajduje się kazeina, czyli ciężkostrawne białko, które może powodować przewlekłe problemy żołądkowe i trawienne. Napój migdałowy jest zbawieniem dla osób będących na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Zawiera wiele składników, które w ich diecie są deficytowe ze względu na brak spożywania pokarmów odzwierzęcych. W naszej galerii dowiesz się o korzyściach płynących z picia mleka migdałowego oraz jak zrobić je w domu! ▶▶

Mleko migdałowe jest źródłem witaminy D, która pozytywnie wpływa na odporność, funkcjonowanie naszego układu nerwowego
i samopoczucie. Zawiera również witaminę E, czyli tak zwaną witaminę młodości, a także B2 i B12.

Mleko migdałowe zawiera bardzo mało fosforu, dzięki czemu nasz organizm łatwo wchłania wapń. Wpływa również pozytywnie na zdrowie kości i zapobiega osteoporozie.

Najbardziej odżywcze jest mleko migdałowe niesłodzone i fortyfikowane. To drugie dostarcza dodatkową porcję wapnia.