
Złocista skórka
W przypadku jasnego pieczywa, skórka powinna być złocista i chrupiąca. Im jaśniejszy kolor skórki i wnętrza, tym gorszej jakości była mąka użyta do pieczenia.

Chrupka i popękana skórka
Miękka i jasna skóra to oznaka, że chleb jest niewłaściwie wypieczony i użyto niskiej jakości składników. Kolor skórki powinien być ciemny i złocisty.

Choć chcemy odżywiać się zdrowiej, czasami trudność sprawia nam odróżnienie dobrych produktów od tych niekoniecznie wartych uwagi. Problem szczególnie dotyczy pieczywa, które poza tym pakowanym, nie jest właściwie opisane w sklepach. Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym możemy odróżnić pieczywo wysokiej jakości od wyprodukowanego z tańszych składników i z użyciem chemii.

Świeży chleb najlepiej zawinąć w ściereczkę lub zwykły papier. Nada się również chlebak. Nie zostawiamy pieczywa w plastikowych torebkach i nie zawijamy w folię - pieczywo powinno mieć dostęp do powietrza, w przeciwnym razie może rozwinąć się w nim pleśń.