
Obecnie pieczywo możemy zakupić praktycznie w każdym sklepie spożywczym. Ze względu na ilość dostępnych produktów, a także często brak etykiet, wiele osób nie wie, jaki na jaki chleb się zdecydować.
W artykule podpowiadamy, jak rozpoznać dobre jakościowo pieczywo. Szczegóły na kolejnych slajdach galerii.

Krótki termin przydatności
Długi termin ważności może oznaczać tylko jedno - pieczywo zostało naładowane konserwantami. Dobry chleb nadaje się do spożycia maksymalnie 3-4 dni.

Brak okruchów przy krojeniu
Dobry jakościowo chleb nie kruszy się w trakcie krojenia. Kruszący się chleb jest oznaką zbyt dużej ilości mąki i/lub drożdży.

Szarobrązowy kolor
Ta zasada odnosi się do pieczywa razowego - powinno mieć ono szarobrązowy kolor, a nie czekoladowy. To oznaka, że chleb był barwiony karmelem i zawiera dużo cukru.