
Jajka – kurze, kacze, gęsie - na podniesienie poziomu żelaza
Jajka również są bogate w żelazo, a dodatkowo można je w kuchni wykorzystywać na wiele sposobów. Na śniadanie zmienią się w jajecznicę czy omlet, na obiad czy kolację zaserwujmy je w wersji sadzonej czy gotowanej – to opcja dobra też do sałatek, czy kanapek. Pamiętajmy również, że jajka to podstawa wielu deserów!

Rośliny strączkowe a poziom żelaza
Rośliny strączkowe to doskonale źródło roślinnego białka, ale też żelaza. Groch, soczewica, ciecierzyca, czy biała fasola są polecane przy anemii. Można z nich zrobić zupy (lub dodawać jako zagęstnik), wegańskie pasztety i śniadaniowe pasty kanapkowe, również fasolka po bretońsku (z dodatkiem mięsa) skutecznie podwyższy nasz poziom żelaza.

Pestki i orzechy na podniesienie poziomu żelaza
Pestki dyni, sezamu czy orzechy są bogatym źródłem wielu cennych witamin i mikroelementów – w tym żelaza. Można je traktować jako przekąskę, dodawać do sałatek i pieczywa jako chrupiąca posypkę. Warto zaznaczyć, że w sklepach znajdziemy też tłoczone na zimno oleje z tych składników.

Zielone warzywa a poziom żelaza
Szpinak, brokuły, natka pietruszki również zawierają sporo żelaza. Wiele osób za nimi nie przepada, jednak łatwo jest je przemycić do swojej diety jako ciepły dodatek do obiadu, nadzienie do zrazów lub kotletów mielonych, czy jeden ze składników mieszanki warzywnej do smażenia.