
Dieta na niedobór żelaza i anemię
Dobre produkty spożywcze sprawią, że poziom żelaza w naszym organizmie szybko wzroście! Najskuteczniejsze z nich opisaliśmy na poszczególnych slajdach.

Tak podniesiesz poziom żelaza - jedzenie gorzej czekolady
To wiadomość, która ucieszy wiele osób – czekolada (głównie gorzka) zawiera w sobie żelazo. Warto zatem zjeść jej kilka kawałków, zamiast sięgać po słodkie desery. Dodatkowo czekolada zawiera magnez, co pomaga osobom ze skurczami mięśni.

Czerwone mięso i podroby - dzięki nim podniesiesz poziom żelaza
Wołowina, cielęcina, jagnięcina czy wątróbka są bogate w wysoko przyswajane żelazo. Można z nich zrobić soczyste steki, bitki z aromatycznym sosem, panierowane kotlety, a także mielone czy potrawy z grilla.

Czerwone buraki na podniesienie poziomu żelaza
Buraki są idealne dla osób z anemią. Świetnie komponują się z mięsami wszelkiego typu, będą ciekawym dodatkiem do tart i zapiekanek, można je też spożywać na zimno (po upieczeniu) w sałatkach.