Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiszonki na dobrą odporność...
fot. unsplash

Tak na nasz organizm wpływają kiszonki. Kto nie powinien jeść kiszonej żywności?

Kiszonki na dobrą odporność

► Probiotyki (czyli bakterie wspomnianego kwasu mlekowego) to dobre bakterie wspomagające nasz organizm i wzmacniające jego odporność. Probiotyki niszczą patogeny i pomagają w walce z niektórymi schorzeniami.

W czasie fermentacji następuje proces stabilizacji witaminy C, dzięki czemu nie ulega ona rozpadowi, stąd kiszonki są doskonałym źródłem tej witaminy. W naturalnych produktach (tych nie poddanych kiszeniu) witamina C ulega rozpadowi pod wpływem obróbki termicznej, rozkłada się również pod wpływem czynników zewnętrznych.

► W kiszonkach znajdziemy również przeciwutleniacze, w tym witaminy A i E, które zapobiegają starzeniu się organizmu i wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Ponadto witamina C wzmacnia i uszczelnia układ krwionośny, co zapobiega tworzeniu się sińców, występowania krwotoków (m.in. z nosa czy dziąseł).

>>>

Zobacz również

Kibice Korony Kielce na zdjęciach z piłkarzami na Suzuki Arenie [FOTO]

Kibice Korony Kielce na zdjęciach z piłkarzami na Suzuki Arenie [FOTO]

Zabił żonę, teraz stanie przed sądem. Mieszkaniec gminy Filipów grozi dożywocie

Zabił żonę, teraz stanie przed sądem. Mieszkaniec gminy Filipów grozi dożywocie

Polecamy

,,Bez znieczulenia'': Chłopcy weźcie się w garść i... do roboty!

,,Bez znieczulenia'': Chłopcy weźcie się w garść i... do roboty!

Demi Vollering zwyciężczynią La Vuelta Femenina 2024. Kapitalne pożegnanie Polek

Demi Vollering zwyciężczynią La Vuelta Femenina 2024. Kapitalne pożegnanie Polek

Siódme kolejne pole position Verstappena

Siódme kolejne pole position Verstappena