Tak na nasz organizm wpływają kiszonki. Kto nie powinien jeść kiszonej żywności?
Kiszonki na dobrą odporność
► Probiotyki (czyli bakterie wspomnianego kwasu mlekowego) to dobre bakterie wspomagające nasz organizm i wzmacniające jego odporność. Probiotyki niszczą patogeny i pomagają w walce z niektórymi schorzeniami.
W czasie fermentacji następuje proces stabilizacji witaminy C, dzięki czemu nie ulega ona rozpadowi, stąd kiszonki są doskonałym źródłem tej witaminy. W naturalnych produktach (tych nie poddanych kiszeniu) witamina C ulega rozpadowi pod wpływem obróbki termicznej, rozkłada się również pod wpływem czynników zewnętrznych.
► W kiszonkach znajdziemy również przeciwutleniacze, w tym witaminy A i E, które zapobiegają starzeniu się organizmu i wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Ponadto witamina C wzmacnia i uszczelnia układ krwionośny, co zapobiega tworzeniu się sińców, występowania krwotoków (m.in. z nosa czy dziąseł).
>>>