Tak na nasz organizm wpływają kiszonki. Kto nie powinien jeść kiszonej żywności?
Kiszonki na stres i dobrą skórę, włosy i wzrok
W trakcie kiszenia, czyli fermentacji mlekowej, wytwarzają się witaminy B2 (ryboflawina) oraz PP (czyli witamina B3, zwana niacyną).
► Ryboflawina bierze udział w procesach utleniania i redukcji, współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, współuczestniczy z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry, uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów. Odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku.
► Witamina PP z kolei współdziała w syntezie i rozkładzie węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów, w przemianach metabolicznych mających na celu uwalnianie energii, uczestniczy w tworzeniu krwinek czerwonych, hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków, reguluje poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne, oddziałuje korzystnie na system nerwowy i stan psychiczny, poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów.
>>>