Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiszonki na dobrą odporność...
fot. unsplash

Tak na nasz organizm wpływają kiszonki. Kto nie powinien jeść kiszonej żywności?

Kiszonki na dobrą odporność

► Probiotyki (czyli bakterie wspomnianego kwasu mlekowego) to dobre bakterie wspomagające nasz organizm i wzmacniające jego odporność. Probiotyki niszczą patogeny i pomagają w walce z niektórymi schorzeniami.

W czasie fermentacji następuje proces stabilizacji witaminy C, dzięki czemu nie ulega ona rozpadowi, stąd kiszonki są doskonałym źródłem tej witaminy. W naturalnych produktach (tych nie poddanych kiszeniu) witamina C ulega rozpadowi pod wpływem obróbki termicznej, rozkłada się również pod wpływem czynników zewnętrznych.

► W kiszonkach znajdziemy również przeciwutleniacze, w tym witaminy A i E, które zapobiegają starzeniu się organizmu i wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Ponadto witamina C wzmacnia i uszczelnia układ krwionośny, co zapobiega tworzeniu się sińców, występowania krwotoków (m.in. z nosa czy dziąseł).

>>>

Zobacz również

Górnik - ŁKS LIVE! W Zabrzu walczą o puchary. Nie ma nadziei dla beniaminka

Górnik - ŁKS LIVE! W Zabrzu walczą o puchary. Nie ma nadziei dla beniaminka

Zmiany, zmiany, zmiany. Tak Śląsk zagra z Ruchem?

Zmiany, zmiany, zmiany. Tak Śląsk zagra z Ruchem?

Polecamy

ME w judo. Polacy bez sukcesów w drugim dniu zmagań. Jak wygląda ranking olimpijski?

ME w judo. Polacy bez sukcesów w drugim dniu zmagań. Jak wygląda ranking olimpijski?

KS Dekorglass Działdowo coraz bliżej triumfu w Pucharze Europy!

KS Dekorglass Działdowo coraz bliżej triumfu w Pucharze Europy!

Wojskowe Zakłady Lotnicze nr 2 w Bydgoszczy mają nowego "starego" prezesa

Wojskowe Zakłady Lotnicze nr 2 w Bydgoszczy mają nowego "starego" prezesa