Jedzenie w polskich szpitalach. Tak karmią chorych
- Szpitale nadal są dalekie od rozpieszczania pacjentów dietą — tak wynika z kontroli przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną. W ubiegłym roku sanepid skontrolował ponad 740 szpitalnych bloków żywieniowych na 1028 zarejestrowanych, więc kontroli poddano ponad 70 proc. miejsc. Wśród 740 skontrolowanych bloków żywieniowych, 460 placówek otrzymuje posiłki z firmy cateringowej.
Do najczęściej powtarzających się uchybień w zakresie żywienia pacjentów należały nieprawidłowo
skomponowane jadłospisy, w tym:
- nieprecyzyjne informacje na temat alergenów, zaplanowanych potraw oraz i ich gramatury,
- mała różnorodność potraw i napojów, powtarzalność dań w dekadzie, mało urozmaicone śniadania
- i kolacje, w większości bez dodatku warzyw/owoców,
- niska wartość energetyczna posiłków w stosunku do zapotrzebowania dziennego dla pacjentów,
- brak w posiłkach głównych (śniadaniu, obiedzie lub kolacji) pełnowartościowego białka, tj.
- zwierzęcego lub białka roślin strączkowych,
- mała podaż warzyw oraz owoców w dziennej racji pokarmowej,
- zbyt niska podaż produktów zbożowych pełnoziarnistych, kasz i produktów z pełnego przemiału mąki,
- brak lub podawanie zbyt małej ilości mleka i przetworów mlecznych,
- brak lub podawanie zbyt małej ilości ryb i/lub przetworów rybnych,
- nieuwzględnienie w diecie tłuszczów roślinnych bogatych w kwasy jedno – i wielonasycone,
- podawanie zbyt dużej ilości potraw smażonych (brak zróżnicowania technik przygotowywania potraw
- w dekadzie), a także słodkich dań i dodatków (dżemu, kremu czekoladowego i miodu),
- duży udział produktów wysokoprzetworzonych (konserw, pasztetów, mortadeli, mielonki), stosowania
- koncentratów zup w proszku,
- obecność w posiłkach (ocena ilościowa) ponadnormatywnej ilości soli lub tłuszczów.
Żywienie pacjentów. Tak karmią chorych w polskich szpitalach. Mamy zdjęcia od czytelników
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nałożyły w drodze mandatu karnego ogółem 22 grzywny na kwotę 5150 zł, w tym 13 mandatów na kwotę 3750 zł w szpitalach prowadzących żywienie w systemie cateringowym oraz wydały ogółem 202 decyzje administracyjne, w tym 79 w szpitalach prowadzących żywienie w systemie cateringowym, z czego 2 nakazujące przerwanie działalności całego lub części zakładu, w tym 1 dotycząca obiektu funkcjonującego w systemie cateringowym.
Zobaczcie zdjęcia szpitalnych posiłków. Jakość niektórych potraw pozostawia wiele do życzenia. Tak karmią w polskich szpitalach. Mamy zdjęcia od pacjentów!
