Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tak karmią w polskich szpitalach. Mamy zdjęcia od czytelników. Niektóre potrawy szokują!

KP
Tak karmią pacjentów w polskich szpitalach. Mamy zdjęcia od naszych czytelników. Czy jest tak źle, jak się mówi? Oceńcie sami. Po więcej zdjęć zapraszamy do naszej galerii.Szczegóły na kolejnych slajdach >>>
Tak karmią pacjentów w polskich szpitalach. Mamy zdjęcia od naszych czytelników. Czy jest tak źle, jak się mówi? Oceńcie sami. Po więcej zdjęć zapraszamy do naszej galerii.Szczegóły na kolejnych slajdach >>>Archiwum PPG
O jedzeniu serwowanym w polskich szpitalach, krążą już legendy. Niektórzy skarżą się na jakość, wielkość porcji i samą estetykę dań. Są też i tacy, którzy chwalą sobie dania podawane w placówkach zdrowia. W naszej galerii prezentujemy zdjęcia, które dostaliśmy od naszych czytelników. Tak karmią pacjentów w polskich szpitalach. Zobaczcie zdjęcia!

Jedzenie w polskich szpitalach. Tak karmią chorych

- Szpitale nadal są dalekie od rozpieszczania pacjentów dietą — tak wynika z kontroli przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną. W ubiegłym roku sanepid skontrolował ponad 740 szpitalnych bloków żywieniowych na 1028 zarejestrowanych, więc kontroli poddano ponad 70 proc. miejsc. Wśród 740 skontrolowanych bloków żywieniowych, 460 placówek otrzymuje posiłki z firmy cateringowej.

Do najczęściej powtarzających się uchybień w zakresie żywienia pacjentów należały nieprawidłowo
skomponowane jadłospisy, w tym:

  • nieprecyzyjne informacje na temat alergenów, zaplanowanych potraw oraz i ich gramatury,
  • mała różnorodność potraw i napojów, powtarzalność dań w dekadzie, mało urozmaicone śniadania
  • i kolacje, w większości bez dodatku warzyw/owoców,
  • niska wartość energetyczna posiłków w stosunku do zapotrzebowania dziennego dla pacjentów,
  • brak w posiłkach głównych (śniadaniu, obiedzie lub kolacji) pełnowartościowego białka, tj.
  • zwierzęcego lub białka roślin strączkowych,
  • mała podaż warzyw oraz owoców w dziennej racji pokarmowej,
  • zbyt niska podaż produktów zbożowych pełnoziarnistych, kasz i produktów z pełnego przemiału mąki,
  • brak lub podawanie zbyt małej ilości mleka i przetworów mlecznych,
  • brak lub podawanie zbyt małej ilości ryb i/lub przetworów rybnych,
  • nieuwzględnienie w diecie tłuszczów roślinnych bogatych w kwasy jedno – i wielonasycone,
  • podawanie zbyt dużej ilości potraw smażonych (brak zróżnicowania technik przygotowywania potraw
  • w dekadzie), a także słodkich dań i dodatków (dżemu, kremu czekoladowego i miodu),
  • duży udział produktów wysokoprzetworzonych (konserw, pasztetów, mortadeli, mielonki), stosowania
  • koncentratów zup w proszku,
  • obecność w posiłkach (ocena ilościowa) ponadnormatywnej ilości soli lub tłuszczów.

Żywienie pacjentów. Tak karmią chorych w polskich szpitalach. Mamy zdjęcia od czytelników

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nałożyły w drodze mandatu karnego ogółem 22 grzywny na kwotę 5150 zł, w tym 13 mandatów na kwotę 3750 zł w szpitalach prowadzących żywienie w systemie cateringowym oraz wydały ogółem 202 decyzje administracyjne, w tym 79 w szpitalach prowadzących żywienie w systemie cateringowym, z czego 2 nakazujące przerwanie działalności całego lub części zakładu, w tym 1 dotycząca obiektu funkcjonującego w systemie cateringowym.

Zobaczcie zdjęcia szpitalnych posiłków. Jakość niektórych potraw pozostawia wiele do życzenia. Tak karmią w polskich szpitalach. Mamy zdjęcia od pacjentów!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera