Tak działają te oleje spożywcze na organizm człowieka - przegląd właściwości olejów - jak je stosować?
Olej sezamowy
► Chociaż w przepisach kuchni chińskiej olej sezamowy używany jest do smażenia kurczaka, makaronu, ryżu czy warzyw, to jednak olej sezamowy nie jest dobrym olejem do smażenia. Punkt dymienia nierafinowanego oleju sezamowego wynosi 177°C, natomiast proces smażenia potraw odbywa się w przedziale temperaturowym od 150 do 200 stopni C. To sprawia, że olej sezamowy łatwo przypalić, a to skutkować będzie tym, że potrawa stanie się gorzka i niesmaczna. Ponadto podgrzany olej sezamowy traci właściwości prozdrowotne. Olej sezamowy ma ciemny kolor, można go stosować jako dodatek do ryb i owoców morza, drobiu, wołowiny, doprawiania potraw kuchni azjatyckiej.
► Działanie prozdrowotne: ma właściwości rozgrzewające i oczyszczające, obniża ciśnienie tętnicze krwi, stosowany jest w profilaktyce osteoporozy - poprawia kondycję stawów i wpływa na twardość kości. wykazuje właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne oraz zawiera sezamol - silny antyoksydant. Stosowany zewnętrznie poprawia stan skóry, wygładza zmarszczki, zwalcza trądzik, działa przeciwłupieżowo i opóźnia procesy siwienia włosów.
Właściwości pozostałych olejów ►►►