
Jak spożywać siemię lniane?
► Nasiona można spożywać w całości (można je dodawać do pieczywa, jogurtu, ciast, owsianki, sałatek, ryżu, stosować jako posypkę do obiadu itd.).
► Ziarna można zalać wodą - przyjmą one wówczas konsystencję kisielu - można go pić w formie koktajlu.
► Jak sporządzić napar? Należy zalać 2-3 łyżki ziaren siemienia lnianego (całe lub zmielone) gorącą wodą i odczekać około 20 minut. Taki napar wypijamy bezpośrednio w porcjach dwa, trzy razy dziennie. Niestety, nie jest on zbyt smaczny, można więc dodać doń soku z cytryny lub odrobiny miodu, by poprawić smak.
Uwaga - osoby, które cierpią na niestrawność, wrzody żołądka lub zmagające się z podrażnieniem jelit powinny przecedzić napar przed wypiciem, oddzielając ziarna od płynu.
Ziarna można zmielić przed spożyciem (w młynku do kawy) i dodawać do żywności jak ziarna w całości lub stosować mielone siemię lniane jako zamiennik do jaj w potrawach. Wówczas do 1 łyżeczki mielonego siemienia lnianego dodajemy 2 łyżki wody i jest to odpowiednikiem jednego jajka. Pamiętać jednak należy, że obróbka termiczna pozbawia większości prozdrowotnych właściwości siemienia lnianego.
Dietetycy i lekarze zalecają spożywanie od 10 do maksimum 50 gramów siemienia lnianego dziennie.
Nie wszyscy mogą jeść siemię lniane! ►►►

Należy pamiętać że nie wszyscy mogą jeść siemię lniane!
Chociaż siemię lniane uważane jest za bezpieczną roślinę w stosowaniu, jednak ze względu na obecność w składzie lignan (w których znajdują się glikozydy cyjanogenne), stosowanie siemienia odradza się kobietom w ciąży oraz kobietom karmiącym piersią.
Ponadto, spożywając siemię lniane należy pić duże ilości wody - chociaż siemię lniane wykazuje właściwości regulujące procesy trawienne, to należy wiedzieć, że 80 procent błonnika nie rozpuszcza się w wodzie i zwiększa objętości masy kałowej. Stąd u osób cierpiących na silne zaparcia może nasilić się problem.
Osoby cierpiące na autoimmunologiczne choroby jelit powinny skontaktować się z lekarzem i zasięgnąć porady zanim zaczną regularnie spożywać siemię lniane.
Siemię lniane włączaj do diety stopniowo! ►►►

Stosowanie siemienia lnianego powinno odbywać się stopniowo, począwszy od małych dawek, zwiększanych wraz z upływem czasu.
Włączenie siemienia lnianego w dużych ilościach do diety może skutkować objawami niepożądanymi, takimi jak wzdęcia, bóle brzucha i jelit, zaparcia, biegunki i nudności. Jeśli takie objawy wystąpią, należy zrezygnować ze stosowania siemienia lnianego w diecie do czasu ich ustąpienia. Jeśli objawy będą się utrzymywać mimo odstawienia siemienia lnianego, należy skontaktować się z lekarzem.

Więcej artykułów na temat zdrowia znajdziesz w naszym serwisie pod tym linkiem.