Niektóre pokarmy mają w sobie wszystkie 9 aminokwasów, dzięki czemu można mówić, że są pełnowartościowymi źródłami białka. Mięso, ryby, jaja, a także produkty mleczne to właśnie produkty zawierające komplet niezbędnych aminokwasów pochodzenia zwierzęcego. Rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, zboża – zawierają tylko część z niezbędnych aminokwasów.
Białko w organizmie - w naszej galerii dowiesz się, jak wpływa na zdrowie:
W diecie osób, które nie wykluczają produktów zwierzęcych ani ryb nie ma problemu z dostarczeniem sobie każdego dnia odpowiedniej porcji białka zawierającego komplet aminokwasów egzogennych. Nieco trudniej jest w przypadku wegetarian – muszą oni każdego dnia spożywać odpowiednią ilość jaj lub produktów mlecznych, aby zrekompensować sobie brak mięsa i ryb w diecie.
W przypadku diety wegańskiej warto poznać, który z produktów pełnych białka roślinnego zawiera konkretne rodzaje aminokwasów. Aby zapewnić sobie właściwą podaż tych składników, należy umiejętnie zestawiać te rodzaje pożywienia – na przykład ryż z czerwoną fasolą. Poprzez uwzględnianie profilu aminokwasowego, czyli właśnie zawartości aminokwasów egzogennych w produktach roślinnych, można sprawniej układać dobrze zbilansowane jadłospisy wegańskie.
Źródło: motywator.tv
To również może Cię zainteresować:
Oto przepisy na domowy chleb. Te sposoby są szybkie i tanie!
Tak woda wpływa na nasz organizm. Oto powody, dla których warto ją pić!
