
Białka to duże, kompletne cząsteczki budulcowe, które składają się z aminokwasów. Jest ich aż 20, ale zaledwie 11 z nich nasz organizm potrafi sam syntetyzować. Pozostałe 9 to aminokwasy egzogenne, czyli niezbędne – musisz przyjmować je wraz z dietą, aby twoje ciało mogło tworzyć i regenerować tkanki. W naszej galerii dowiesz się, jak odpowiedni poziom białka w organizmie wpływa na nasze zdrowie! ▶▶

Białko znajdziemy m.in. w tych produktach:
• soczewica czerwona,
• nasiona słonecznika,
• czerwona fasola,
• kurczak,
• wołowina,
• kurze jaja,
• łosoś,
• dziczyzna,
• szpinak,
• tofu.

Białka są głównymi budulcami naszego ciała. Są używane do tworzenia mięśni, ścięgien, skóry, enzymów, hormonów oraz neuroprzekaźników. Zapotrzebowanie na białko zależy od poziomy aktywności fizycznej, wagi, układu hormonalnego, jelit, ciąży i poparzeń skóry.

Białka zmniejszają uczucie senności po posiłku. Pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi, zmniejszając przy tym wchłanianie węglowodanów, dlatego najlepiej spożywać białka z węglowodanami, aby wszystko trawiło się wolniej, a zmiany cukru we krwi były stopniowane w czasie.