W skrócie
Pyszny makaron tagliatelle z kawałkami podsmażonego kurczaka to świetny pomysł na pożywny obiad. Domownicy będą nim zachwyceni i mogą rozpływać się nad smakiem kremowego sosu na bazie śmietanki. Tagliatelle z kurczakiem polecamy doprawić suszonym tymiankiem, oregano i bazylią. Idealne danie do zrobienia w mniej niż 30 minut.
W galerii możesz zobaczyć produkty potrzebne do przygotowania tagliatelle z kurczakiem
Tagliatelle z kurczakiem – prosty przepis na obiad
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 200 g makaronu tagliatelle Pasta La Vista,
- 2 filety z piersi kurczaka,
- 150 ml śmietanki kremówki 30 procent Mleczna Polana,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka tymianku, bazylii i oregano Na szlaku smaku,
- 1/2 łyżeczki soli Na szlaku smaku,
- szczypta zmielonego pieprzu Na szlaku smaku.
Do podania:
- 10 g posiekanej natki pietruszki,
- 10 g posiekanego szczypiorku,
- 1 łyżka startego parmezanu.
Jak zrobić tagliatelle z kurczakiem?
Sposób przygotowania:
- Na początku filety z kurczaka oczyść, pokrój w kostkę i umieść w misce.
- Dosyp suszone zioła, czyli oregano, bazylię i tymianek.
- Wlej 30 ml oliwy z oliwek i dopraw solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Mięso dokładnie wymieszaj i odstaw do zamarynowania na 15 minut.
- Obierz cebulę i czosnek i pokrój w drobną kostkę.
- Rozgrzej patelnię z grubym dnem, wlej 20 ml oliwy i smaż cebulę z czosnkiem. Po 3 minutach dodaj kawałki kurczaka i smaż na złoty kolor.
- W garnku zagotuj wodę i wrzuć makaron tagliatelle. Gotuj przez około 5 minut.
- Przed odcedzeniem makaronu odlej około 1/2 kubka wody z gotowania, aby później zagęścić sos.
- Do kubka z wodą wlej śmietankę i dokładnie wymieszaj. Dzięki temu zahartujesz ją i sos będzie jednolity.
- Śmietankę powoli wlewaj do usmażonego kurczaka z cebulą i czosnkiem.
- Sos dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Do sosu dodaj ugotowany makaron tagliatelle i dokładnie wymieszaj.
- Tagliatelle z kurczakiem rozłóż do dwóch talerzy i przed podaniem oprósz startym parmezanem.
- Przed podaniem posyp danie posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.
Tagliatelle z kurczakiem we włoskim stylu. Wypróbuj przepis ...
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: