Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szybki obiad bez mięsa. Wypróbuj 5 przepisów na pyszne i sycące dania do zrobienia w pół godziny. Najesz się zdrowo i do syta

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Polecamy 5 sprawdzonych i niezawodnych przepisów na szybki obiad. Kliknij link i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Polecamy 5 sprawdzonych i niezawodnych przepisów na szybki obiad. Kliknij link i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Odpowiednio przygotowany obiad bez mięsa jest pyszny, zdrowy i sycący. Polecamy 5 sprawdzonych przepisów na takie dania. To m.in. aromatyczna papryka faszerowana z ciecierzycą i ryżem oraz błyskawiczne domowe kluseczki z warzywnym sosem. Wszystkie potrawy zrobisz bez problemu i to w jedyne 30 minut. Sprawdź, jakie są smaczne i wypróbuj nasze przepisy bez mięsa.

Spis treści

Szybki obiad bez mięsa. Polecane przepisy

Masz ochotę na danie jarskie? Wypróbuj 5 polecanych przez nas przepisów na pyszne obiady bez mięsa. Wszystkie zrobisz w maksymalnie 30 minut! Są proste, sycące i bardzo smaczne. Pod każdym zdjęciem w galerii znajdziesz link do przepisu z dokładnymi wskazówkami krok po kroku, jak zrobić taką potrawę. Gorąco zachęcamy.

Polecane przepisy na obiad bez mięsa:

  1. Kluski kładzione z sosem śmietanowo-pieczarkowym
  2. Aromatyczne risotto z pieczarkami i serem
  3. Jajka w sosie musztardowym z ziemniakami
  4. Faszerowana papryka w wersji wegetariańskiej
  5. Makaron spaghetti z lekkim sosem warzywnym

Dania jarskie. Proste i pyszne potrawy

Nie musisz być wegetarianinem, by docenić pyszne potrawy bez mięsa. Ważne, by były odpowiednio przygotowane, najlepiej z uwzględnieniem świeżych warzyw, owoców i pożywnych naturalnych produktów. Nie musisz także jeść ich codziennie, dobrze jest raz na jakiś czas odstawić mięso.

Według Instytutu Żywności i Żywienia bezpieczne spożywanie mięsa to maksymalnie 0,5 kg tygodniowo (waga przed przygotowaniem), najlepiej nie na raz, a w odpowiednio małych porcjach, np. 70 g dziennie. Dlaczego? Żelazo hemowe, czyli forma zawarta w mięsie, jest świetnie przyswajalne, ale w ograniczonych ilościach. Jego nadmiar przechodzi w jelitach niekorzystne przemiany, które prowadzą do powstawania rakotwórczych związków – podkreśla Anna Rokicka-Żuk w artykule na Stronie Zdrowia.

Na obiad bez mięsa świetnie sprawdzi się smażone tofu z ryżem lub makaronem oraz tradycyjny i aromatyczny dahl z soczewicy. Polecamy także jarskie kotlety ziemniaczane nadziewane pieczarkami, kotlety z kaszy gryczanej oraz pyszne domowe pierogi z soczewicą.

Smaczne zupy bez mięsa. Jak zrobić bulion warzywny?

Na obiad bez mięsa warto zrobić sycącą zupę. Do przygotowania bulionu warzywnego potrzebujesz ugotować:

  • kilka marchewek,
  • kilka pietruszek
  • kawałek selera korzeniowego,
  • kilka małych łodyg selera naciowego,
  • cebulę,
  • natka pietruszki,
  • por,
  • czosnek.

Całość należy doprawić liściem laurowym, zielem angielskim, lubczykiem, solą i pieprzem. Nieco ostry smak uzyskamy, dodając odrobinę chili. Na takim bulionie można przygotować niemal wszystkie popularne zupy np. zupę pomidorową, ogórkową czy jarzynową. Świetnie sprawdzi się także do warzywnych kremów.

Polecamy np. zupę krem z cukinii oraz zaskakująco delikatną zupę czosnkową. Jej niezwykle apetyczna, kremowa konsystencja to zasługa serka mascarpone, który miksujemy z ugotowanymi warzywami.

Zobacz również inne przepisy na pyszne potrawy ze Strony Kuchni:

Marka tefal w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Szybki obiad bez mięsa. Wypróbuj 5 przepisów na pyszne i sycące dania do zrobienia w pół godziny. Najesz się zdrowo i do syta - Strona Kuchni