https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Szpilki z czekolady na wybiegu

Justyna Król
Cukiernicy określają czekoladę jako smakołyk szczęścia. Zabierana jest też na wysokogórskie wyprawy jako bogate źródło energii.

Cukiernicy określają czekoladę jako smakołyk szczęścia. Zabierana jest też na wysokogórskie wyprawy jako bogate źródło energii.

<!** Image 2 align=right alt="Image 45492" sub="Czekoladowy smok z cukierni Adama Sowy">Dawniej była serwowana głównie jako napój, dziś podawana jest w różnych postaciach, m.in. tabliczek twardej lub nadziewanej czekolady. Kiedyś ziarno kakaowe mielono ręcznie, teraz produkcja wyrobów czekoladowych jest w pełni zmechanizowana.

Słodki przysmak powstaje ze zmielonych ziaren kakaowca (tzw. miazgi kakaowej), tłuszczu kakaowego i cukru oraz dodatków takich jak: mleko, wanilia, orzechy, rodzynki, owoce, kawa, cynamon czy też różne rodzaje alkoholu. Cukiernicy zajmują się walorami smakowymi kakaowych słodkości oraz nadawaniem im rozmaitych, często nietypowych kształtów.

Zimą na gorąco

- Z czekolady mogę zrobić wszystko: drzewo, kwiat, samochód, a nawet tygrysa. To plastyczna masa, która ma duszę. Jestem jej prawdziwym wielbicielem od wielu lat - przyznaje Paweł Małecki, kierownik działu dekoracji i pralin w cukierni Adama Sowy. - Czekoladowe pyszności mogą utorować drogę do serca drugiej osoby. Z badań wynika, że kobiety gustują głównie w białej i mlecznej. Mężczyźni wolą deserową, zawierającą powyżej 50 procent miazgi kakaowej. Produkujemy wiele rodzajów pralinek i świetnie się sprzedają. Kakaowe słodkości dają ludziom wiele przyjemności na co dzień i od święta. Na przykład co roku podczas walentynek jest ogromne zapotrzebowanie na czekoladowe usta i serca.

<!** reklama left>Do wyrobu czekolady używa się zwykle dwóch rodzajów ziarna kakaowego: criollo, pochodzącego m.in. z Nikaragui, Gwatemali, Meksyku, Wenezueli i Kolumbii oraz forastero (80 procent światowej produkcji), uprawianego w Brazylii i w Afryce.

Ludzie na całym świecie zajadają się czekoladą w tabliczkach. Powodzeniem cieszy się także tradycyjna czekolada do picia.

- Zimą podawana na gorąco, latem mrożona. Niektórzy lubią ją pić z dodatkiem rozmaitych przypraw, m.in. chili lub cynamonu - mówi Paweł Małecki.

Festiwale i targi

Na całym świecie urządzane są festiwale czekolady. W Paryżu odbywają się pokazy wyrobów czekoladowych, na których można zobaczyć takie cudeńka, jak czekoladowe buty na szpilkach na inspirowanym słodkościami pokazie mody. Na czekoladowym wybiegu pojawiła się też panna młoda a la tort czekoladowy.

Cukiernicy rywalizują ze sobą na specjalnie zorganizowanych konkursach, takich jak Międzynarodowy Festiwal Czekolady, który organizowany był już m.in. w Portugalii.

- Na ubiegłorocznych targach zaprezentowaliśmy sześć czekolad. Kakao, z których zostały zrobione, pochodziło ze wszystkich stron świata, m.in. z Peru, Kostaryki i Wenezueli. Każda z nich różniła się też obróbką ziarna - poddawano je krótszej lub dłuższej, dającej więcej goryczy, fermentacji - wspomina Paweł Małecki.

Czekoladowy smak pojawia się już nie tylko w towarzystwie nadzienia i przypraw, ale też jako składnik lub dodatek rozmaitych dań.

- Z sosem czekoladowym i zielonym pieprzem podaje się polędwicę. Pycha! Polecam także kaczkę w pomarańczach z dodatkiem czekolady - zdradza cukiernik. Wyobraźnia nie zna granic, a niezwykłe właściwości czekolady można wykorzystać na wiele sposobów. Czym jeszcze zaskoczy nas cudowny owoc kakaowca?

Dla zdrowia - z umiarem

Lekarze mają niejednoznaczne opinie na temat tego specyfiku. Z jednej strony przestrzegają przed kalorycznością czekoladowych wyrobów i ich negatywnym wpływem na zęby.

Z drugiej - potwierdzają, że mimo 500 kalorii w jednej tabliczce, jedzenie czekolady przynosi organizmowi wiele pożytku. Węglowodany zawarte w czekoladzie są doskonałym źródłem energii. Ma ona także substancje poprawiające nastrój, zwiększające odporność, a nawet zwalczające kaszel. Zdecydowanie zdrowsze są czekolady deserowe i gorzkie, w ich składzie znajduje się najwięcej kakao, a mniej kofeiny, ponadto są bogate w żelazo, magnez, fosfor, miedź i witaminę E. Gorzka czekolada podnosi także we krwi poziom przeciwutleniaczy, które pozytywnie wpływają na serce. Zmniejsza również ryzyko zachorowania na nowotwory. Spowalnia proces starzenia się skóry, poprawia czujność i koncentrację. Jednak z powodu zawartości kofeiny, nie powinno się podawać czekolady dzieciom poniżej piątego roku życia.

Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski