Cukiernicy określają czekoladę jako smakołyk szczęścia. Zabierana jest też na wysokogórskie wyprawy jako bogate źródło energii.
<!** Image 2 align=right alt="Image 45492" sub="Czekoladowy smok z cukierni Adama Sowy">Dawniej była serwowana głównie jako napój, dziś podawana jest w różnych postaciach, m.in. tabliczek twardej lub nadziewanej czekolady. Kiedyś ziarno kakaowe mielono ręcznie, teraz produkcja wyrobów czekoladowych jest w pełni zmechanizowana.
Słodki przysmak powstaje ze zmielonych ziaren kakaowca (tzw. miazgi kakaowej), tłuszczu kakaowego i cukru oraz dodatków takich jak: mleko, wanilia, orzechy, rodzynki, owoce, kawa, cynamon czy też różne rodzaje alkoholu. Cukiernicy zajmują się walorami smakowymi kakaowych słodkości oraz nadawaniem im rozmaitych, często nietypowych kształtów.
Zimą na gorąco
- Z czekolady mogę zrobić wszystko: drzewo, kwiat, samochód, a nawet tygrysa. To plastyczna masa, która ma duszę. Jestem jej prawdziwym wielbicielem od wielu lat - przyznaje Paweł Małecki, kierownik działu dekoracji i pralin w cukierni Adama Sowy. - Czekoladowe pyszności mogą utorować drogę do serca drugiej osoby. Z badań wynika, że kobiety gustują głównie w białej i mlecznej. Mężczyźni wolą deserową, zawierającą powyżej 50 procent miazgi kakaowej. Produkujemy wiele rodzajów pralinek i świetnie się sprzedają. Kakaowe słodkości dają ludziom wiele przyjemności na co dzień i od święta. Na przykład co roku podczas walentynek jest ogromne zapotrzebowanie na czekoladowe usta i serca.
<!** reklama left>Do wyrobu czekolady używa się zwykle dwóch rodzajów ziarna kakaowego: criollo, pochodzącego m.in. z Nikaragui, Gwatemali, Meksyku, Wenezueli i Kolumbii oraz forastero (80 procent światowej produkcji), uprawianego w Brazylii i w Afryce.
Ludzie na całym świecie zajadają się czekoladą w tabliczkach. Powodzeniem cieszy się także tradycyjna czekolada do picia.
- Zimą podawana na gorąco, latem mrożona. Niektórzy lubią ją pić z dodatkiem rozmaitych przypraw, m.in. chili lub cynamonu - mówi Paweł Małecki.
Festiwale i targi
Na całym świecie urządzane są festiwale czekolady. W Paryżu odbywają się pokazy wyrobów czekoladowych, na których można zobaczyć takie cudeńka, jak czekoladowe buty na szpilkach na inspirowanym słodkościami pokazie mody. Na czekoladowym wybiegu pojawiła się też panna młoda a la tort czekoladowy.
Cukiernicy rywalizują ze sobą na specjalnie zorganizowanych konkursach, takich jak Międzynarodowy Festiwal Czekolady, który organizowany był już m.in. w Portugalii.
- Na ubiegłorocznych targach zaprezentowaliśmy sześć czekolad. Kakao, z których zostały zrobione, pochodziło ze wszystkich stron świata, m.in. z Peru, Kostaryki i Wenezueli. Każda z nich różniła się też obróbką ziarna - poddawano je krótszej lub dłuższej, dającej więcej goryczy, fermentacji - wspomina Paweł Małecki.
Czekoladowy smak pojawia się już nie tylko w towarzystwie nadzienia i przypraw, ale też jako składnik lub dodatek rozmaitych dań.
- Z sosem czekoladowym i zielonym pieprzem podaje się polędwicę. Pycha! Polecam także kaczkę w pomarańczach z dodatkiem czekolady - zdradza cukiernik. Wyobraźnia nie zna granic, a niezwykłe właściwości czekolady można wykorzystać na wiele sposobów. Czym jeszcze zaskoczy nas cudowny owoc kakaowca?
Dla zdrowia - z umiarem
Lekarze mają niejednoznaczne opinie na temat tego specyfiku. Z jednej strony przestrzegają przed kalorycznością czekoladowych wyrobów i ich negatywnym wpływem na zęby.
Z drugiej - potwierdzają, że mimo 500 kalorii w jednej tabliczce, jedzenie czekolady przynosi organizmowi wiele pożytku. Węglowodany zawarte w czekoladzie są doskonałym źródłem energii. Ma ona także substancje poprawiające nastrój, zwiększające odporność, a nawet zwalczające kaszel. Zdecydowanie zdrowsze są czekolady deserowe i gorzkie, w ich składzie znajduje się najwięcej kakao, a mniej kofeiny, ponadto są bogate w żelazo, magnez, fosfor, miedź i witaminę E. Gorzka czekolada podnosi także we krwi poziom przeciwutleniaczy, które pozytywnie wpływają na serce. Zmniejsza również ryzyko zachorowania na nowotwory. Spowalnia proces starzenia się skóry, poprawia czujność i koncentrację. Jednak z powodu zawartości kofeiny, nie powinno się podawać czekolady dzieciom poniżej piątego roku życia.