https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto trzeba kilka razy zbić

kid
Co zrobić, aby ciasto drożdżowe się udało i jak umieścić nadzienie w środku? Marian Bobkowski, starszy Cechu Piekarzy i Cukierników w Bydgoszczy radzi, jak smażyć pączki.

Co zrobić, aby ciasto drożdżowe się udało i jak umieścić nadzienie w środku? Marian Bobkowski, starszy Cechu Piekarzy i Cukierników w Bydgoszczy radzi, jak smażyć pączki.

<!** Image 2 align=none alt="Image 167593" sub="Marian Bobkowski
Fot. Archiwum">

Taka to już polska tradycja, że w ostatni czwartek przed wielkim postem objadamy się słodkimi pączkami i chruścikami, zwanymi również faworkami. Nasi przodkowie zamiast tych słodkości zajadali się słoniną, boczkiem i mięsem suto zapijając to wódką. Współcześnie symbolem tłustego dobrobytu jest pączek. Sztuką jest przyrządzenie smacznych pączków. Co zrobić, by były udane?

Na początek warto zadbać, aby w kuchni było ciepło. Również produkty, z których powstanie ciasto powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego zanim zaczniemy cokolwiek z nimi robić, należy wcześniej wyciągnąć składniki z lodówki. Ciasto na pączki przygotowuje się w dwóch fazach. W pierwszej kolejności szykujemy tzw. rozczyn, rozcierając drożdże z 1/3 cukru, dodając 1/3 mleka i 1/3 mąki. Całość należy odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Później łączymy rozczyn z resztą składników i odstawiamy ciasto na ok. 1,5 godziny. - Ciasto powinno być zbijane na stole ze dwa, trzy razy, aby lepiej urosło. Dojrzałe ciasto należy podzielić na kulki - każda ok. 6 dag. Najlepiej nadziać pączki przed smażeniem. Należy nałożyć trochę nadzienia na ciasto, zakleić i uformować kulę - podpowiada Marian Bobkowski.

<!** reklama>

Pączki smażymy na oleju rozgrzanym do 120 stopni Celsjusza zaledwie przez kilka minut. Są gotowe, kiedy pojawi się brązowozłota obrączka. Pamiętajmy, aby obrócić je na drugą stronę. Najlepiej smakują polane świeżym lukrem.

- Cukiernicy smażą pączki na specjalnym tłuszczu cukierniczym. Wtedy ciastka mają suchą skórkę i są pulchniutkie. Pączki można też smażyć na oleju roślinnym. Rzadko kto smaży na smalcu - dodaje Marian Bobkowski.

Zrób to sam

Do usmażenia około 30 pączków potrzeba:

  • 2,5 kg mąki

  • 1 litr mleka

  • 30 dkg cukru

  • 30 dkg roztopionego masła

  • 20 żółtek

  • 20 dkg drożdży

  • szczypta soli, kropla esencji cytrynowej, nadzienie np. z powideł śliwkowych

Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski