https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Sprzedaż pieczywa w dobie pandemii. Koronawirus na chlebie? Główny Inspektor Sanitarny wydał komunikat

jt
pixabay.com
Wielu klientów ma swoje spostrzeżenia i uwagi dotyczące zwłaszcza pieczywa sprzedawanego luzem. GIS przypomina o podstawowych zasadach bezpieczeństwa i higieny, jednocześnie uspakajając, że dotąd nie stwierdzono, by doszło do zakażeń koronawirusem drogą pokarmową. Kto jednak ma obawy, jest na to prosty sposób.

Od czasu wprowadzenia najpierw zagrożenia epidemiologicznego, a później stanu epidemii wiele osób zaczęło zwracać uwagę, że zwłaszcza w sklepach samoobsługowych, mimo zalecanych środków ostrożności, niektórzy klienci przebierają w pieczywie gołymi rękami.

To Cię może też zainteresować

W miniony piątek (27 marca) GIS wydał komunikat, w którym odniósł się do sytuacji opisanej powyżej i związanych z nią obaw.

- Główny Inspektor Sanitarny informuje, że nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową - czytamy w komunikacie.

Nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową.

Jednocześnie GIS przypomina o konieczności zachowania podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny, czyli używaniu w punkach sprzedaży pieczywa rękawiczek lub torebek jednorazowych.

- W przypadku jakichkolwiek wątpliwości bądź obaw wystarczy umieścić zakupione pieczywo na około 2 minuty w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180-200°C. Dostępne źródła naukowe wskazują, że wirusy ulegają inaktywacji w temperaturze ok. 60-70°C - informuje GIS.

Smaki Kujaw i Pomorza sezon 2 odcinek 5

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Świat żegna Franciszka. Tłumy wiernych na Placu św. Piotra

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski