„Na przełomie XIX i XX wieku, nad Dolną Wisłą kwitła produkcja powideł. Lokalne gospodynie do kuprowych, czyli miedzianych kotłów wsypywały dojrzałe śliwki, zazwyczaj węgierki. Tutaj ten zwyczaj nigdy nie zaginął” - mówi Rafał Godziemski, szef restauracji Memo at Home
Święto śliwki strzeleckiej
W Strzelcach Dolnych trwają właśnie przygotowania do już 18. święta Śliwki Strzeleckiej, które odbędzie się już 7 i 8 września. Odwiedziliśmy z kamerą gospodarzy, którzy przygotowują się do tego wydarzenia i poznaliśmy przepis na tradycyjne powidła.
Przepis na powidła ze śliwek:
- umyte śliwki, jeszcze z pestkami, wrzucamy do garnka
- gotujemy tak długo aż pestka sama odejdzie od miąższu
- oddzielony miąższ przecieramy przez sito
- smażymy powidła aż zaczną bulgotać
- przelewamy całość do słoiczków i pasteryzujemy
Co można zrobić ze śliwek?
Zbliżające się Święto Śliwki to świetna okazja, żeby proces smażenia powideł zobaczyć na własne oczy. Ale śliwki to nie tylko powidła. Nasz prowadzący Rafał Godziemski w dzisiejszym odcinku pokaże nam, jak przygotować schab nadziewany ziemniakami w pieczonych śliwkach z tymiankiem cytrynowym.
Ale to nie wszystko. W naszym programie poznajemy nie tylko tradycje kulinarne, ale i ciekawe zakątki Doliny Dolnej Wisły. Zobacz nasz film i poznaj Smaki Pomorza i Kujaw!
Odcinek nakręcony we współpracy z: