Mija rok pracy nad „Smakami Kujaw i Pomorza”. W programie emitowanym na naszym portalu gotujemy i pokazujemy najciekawsze miejsca w regionie. Byliśmy z kamerą w osadzie w Biskupinie, pałacu w Lubostroniu i przy akwedukcie w Fojutowie. Zdarzały się odcinki – to właśnie z nich jesteśmy najbardziej dumni – w których zaglądaliśmy do miejsc niedostępnych dla turystów. Na przykład do zakładu Cykorii S.A. w Wierzchosławicach. Zachowały się w nim elementy linii produkcyjnej z XIX wieku, które pamiętają czasy dawnej cukrowni. Wielkie koło zamachowe tej linii na chwilę stało się tłem kulinarnych poczynań Rafała Godziemskiego, zawodowego szefa kuchni i gospodarza programu.
W czasie pracy nad scenariuszami często okazuje się, że miejsca pozornie mało atrakcyjne kryją w sobie historie z ogromnym potencjałem. Tak było w Starym Fordonie – położonej nad Wisłą dzielnicy Bydgoszczy, do 1973 roku samodzielnym mieście. W odcinku gościliśmy Damiana Rączkę ze Stowarzyszenia Miłośników Starego Fordonu. Dowiedzieliśmy się od niego, że w Fordonie znajdował się najdłuższy most w Prusach. Damian Rączka opowiedział również historię budynku fordońskiego więzienia, który został wzniesiony jako komora celna. Kiedyś w jednym sezonie przez Fordon przepływało około 2 tysięcy statków. Każdy musiał uiścić opłatę. Komora nie należała jednak do Fordonu, a do pobliskiej Bydgoszczy.
Z odcinkiem zrealizowanym w Starym Fordonie wiąże się również jedna z największych wpadek na planie. Zanim sfotografowaliśmy gotowy barszcz z pierożkami à la kreplach, poczęstowaliśmy nim naszego gościa. Być może najbardziej spostrzegawczy widzowie zauważyli, że na planszy z przepisem zamiast zdjęcia elegancko podanego barszczu znalazła się… fotografia garnka. Wpadkę uświadomiliśmy sobie dopiero przy montażu. W innym odcinku – nie przyznamy się, w którym – zapomnieliśmy o potrzebnym do potrawy piwie. W jego roli wystąpił rozcieńczony sos sojowy.
Zdarzyła się też wpadka techniczna. W odcinku opowiadającym o Pałukach coś zakłóciło pracę mikrofonów. W rezultacie nie nagrały się wszystkie instrukcje Rafała Godziemskiego dotyczące przyrządzania papryki nadziewanej pasztetem. Na szczęście praca mikrofonów nie została zakłócona w żadnym z kluczowych momentów. Zdolni montażyści połączyli zarejestrowany dźwięk z obrazem w taki sposób, że przepis jest podany w całkowicie zrozumiałej, choć nieco krótszej niż zazwyczaj formie.
W „Smakach Kujaw i Pomorza” nie pokazujemy tylko i wyłącznie tradycyjnych przepisów. – W czasie podróży szukamy receptur sprzed 50, 100 lat i przerabiamy je na własną nutę – mówi Rafał Godziemski. Tak było chociażby w Olenderskim Parku Etnograficznym w Wielkiej Nieszawce. W przystawce z wędzonej polędwiczki nie mogło zabraknąć uprawianych przez Olendrów szparagów. Jednak my podaliśmy je nieco inaczej niż Olendrzy. – Przepisy mają być proste. Wykorzystujemy produkty, które można dostać w większości sklepów. Pokazujemy polską kuchnię w trochę innej odsłonie. Przyrządzamy znane dania, ale z takim maleńkim twistem – dodaje szef kuchni.
![„Smaki Kujaw i Pomorza” kończą roczek [zdjęcia, wideo]](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/4a/4c/5f3f6b712fbd5_p.jpg?1597991793)
Program istnieje dzięki wsparciu lokalnych producentów spożywczych. Wszystkie lokowane produkty pochodzą z regionu, a więc – zgodnie z tytułem – są to smaki Kujaw i Pomorza. Wiele podmiotów wsparło również produkcję „Smaków” jako partnerzy lokalizacyjni. Przy programie oprócz Rafała Godziemskiego na stałe pracują jeszcze trzy inne osoby: dwóch operatorów, którzy jednocześnie są montażystami, a także kierownik produkcji (jednocześnie scenarzysta i reżyser). Nie możemy też zapominać o wieloosobowym zespole handlowym, odpowiadającym za relacje z naszymi partnerami, oraz o redakcji, która przy wielu odcinkach wspiera ekipę podczas wyszukiwania ciekawostek do scenariuszy.
„Smaki Kujaw i Pomorza” miały premierę 23 sierpnia 2019 roku. W najbliższą niedzielę 23 sierpnia na naszym portalu pojawi się 43 odcinek programu. Zapraszamy do jego oglądania, a także szukania kulinarnych i turystycznych inspiracji we wszystkich wcześniejszych odcinkach. Za rok pełen pysznych podróży dziękujemy przede wszystkim widzom programu. Mają Państwo apetyt na następne odcinki? Bo my ogromny!
„Smaki Kujaw i Pomorza” powstają dzięki wsparciu lokalnych marek.
Partnerzy produktowi:
- Prosiaczek
- Cykoria S.A.
- Ocetix
- Jagr
- Polskie Przetwory
- Cremajo
- Manavita
- Staropolska
- Sery Ślesińskie
- Karp Nakielski
- Siódmiak
- Paweko
Partnerzy lokalizacyjni:
- Województwo Kujawsko-Pomorskie
- Miasto Bydgoszcz
- Powiat Żniński
- Powiat Mogileński
- Miasto i Gmina Tuchola
- Miasto i Gmina Więcbork
- Gmina Dąbrowa Biskupia
- Śliwka Strzelecka
- Zamek Golub-Dobrzyń
- Park Hotel
- Dwór Rojewo
- Restauracja i Hotel Heaven
- Galeria Aschan
