Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 4 – odc. 4 – Brodnica, cz. 2

Akcja specjalna Smaki Kujaw i Pomorza
Wideo
od 16 lat
Tym razem gotujemy w piwnicach dawnego zamku krzyżackiego. Czy to miejsce kojarzy się z kuchnią? Sprawdźcie sami.

W Brodnicy z czasów krzyżackich pochodzi również Brama Chełmińska, gdzie dziś mieści się informacja turystyczna. To tutaj przed przygotowaniem dania nasz mistrz kuchni Rafał Godziemski dowiedział się wielu ciekawych rzeczy na temat wartych zobaczenia atrakcji miasta.

Te i inne interesujące fakty zobaczycie w filmie. A co tym razem zjemy?


Ossobucco

  • 3-centymetrowy plaster goleni z kością KRÓLEWSKA WOŁOWINA
  • Olej do smażenia
  • Mąka
  • Sól CYKORIA
  • Pieprz CYKORIA
  • O,5l wody
  • Passata z bazylią POLSKIE PRZETWORY
  • Ćwiartka selera
  • Marchewka
  • Cebula
  • Tymianek CYKORIA
  • Liść laurowy CYKORIA
  • Ziele angielskie CYKORIA
  • Świeży rozmaryn
  • Gałązka selera naciowego
  • 2 łyżki masła
  • Ząbek czosnku
  • Pół szklanki białego wina
  • Biała część pora
  • Natka pietruszki

Sposób przygotowania

Kawałek wołowiny oprószamy delikatnie mąką i smażymy na patelni na złoty kolor. Dodajemy soli i pieprzu. Odwracamy mięso na drugą stronę i dodajemy warzywa – seler, korzeń pietruszki, marchew pokrojoną w kostkę, cebulę. Smażymy je razem z wołowiną.

Do gotującej się w garnku obok wody dodajemy sól, pieprz, passatę bazyliową (2 łyżki), tymianek, liść laurowy, ziele angielskie (kilka kulek), świeży rozmaryn. Nać selera kroimy w większe kawałki i dodajemy do wywaru. Z kolei czosnek przed włożeniem do wody kroimy na cienkie plasterki.

Na patelnię dokładamy odrobinę masła. Gdy się roztopi, chwilę przed przełożeniem mięsa do garnka, polewamy je białym winem. Całość przekładamy do garnka. Dodajemy pokrojony w krążki por.

Danie powinno gotować się ok. 2 godzin. Na koniec dodajemy świeżo pokrojoną natką pietruszki.
Najlepiej podawać z risotto i gremolatą

Partnerem odcinka są:
Polskie Przetwory
Cykoria
Królewska Wołowina

„Smaki Kujaw i Pomorza – przepisy inspirowane miejscami, spotkaniami i historią”

Książka dostępna jest w naszych biurach, od poniedziałku do piątku w godz. 8:00-16:00:

* Bydgoszcz, ul. Zamoyskiego 2 i ul. Śniadeckich 20
* Grudziądz, ul. Wybickiego 38
* Inowrocław, Aleja Ratuszowa 15
* Toruń, ul. Grudziądzka 46-48
* Włocławek, ul. Żabia 29

Zamówienia składać można również telefonicznie pod nr. 601 923 775.

Cena: 19,90 zł

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 4 – odc. 4 – Brodnica, cz. 2 - Gazeta Pomorska