Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 4 – odc. 14. Jastrzębie, cz. 2

Akcja specjalna Smaki Kujaw i Pomorza
Wideo
od 16 lat
Ostatnio robiliśmy burgery, tym razem przyrządzimy grillowy klasyk – żeberka. Zapraszamy na majówkę do Jastrzębia.

- Zanim zabiorę się za gotowanie, najpierw zajrzę do pałacu, w którego wnętrzach zachowało się wiele oryginalnych elementów. Budowę pałacu zakończono w 1912 roku. W tamtym czasie był to bardzo nowoczesny obiekt – mówi Rafał Godziemski. A jak jest tam dziś?

Sprawdźcie razem z nami i zobaczcie, jak to miejsce zainspirowało naszego mistrza kuchni.

Na talerzu dziś…

Peklowane żeberka z grilla

Zapeklowane wcześniej żeberka KIER

Marynata

  • Krem balsamiczny
  • 4 ząbki czosnku
  • Łyżka musztardy sarepskiej OCETIX
  • Łyżka miodu
  • 3 łyżki oleju
  • Sok z połówki pomarańczy
  • Pieprz czarny CYKORIA
  • Papryka wędzona słodka CYKORIA
  • Pieprz ziołowy CYKORIA
  • Tymianek CYKORIA

Dodatki

  • Cebula
  • Kilka boczniaków
  • Papryka
  • Świeży rozmaryn
  • Ząbek czosnku
  • Kieliszek czerwonego wina
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • Kilka listków mięty
  • 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego

Odcinek powstał we współpracy z:
Polskie Przetwory
Cykoria
Kier

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 4 – odc. 14. Jastrzębie, cz. 2 - Gazeta Pomorska