W czasach Kazimierza Wielkiego na zamkowych stołach bez wątpienia królowała dziczyzna. Dziś również nie brakuje amatorów dań opartych na tym rodzaju mięsa. Jedząc je, jednego możemy być pewni – sarna lub dzik jedzą same naturalne produkty, a więc tylko to, co najlepsze.
- Do sosu wykorzystam napój bardzo lubiany przez współczesnych studentów. Zresztą nie tylko współczesnych - w średniowieczu im bardziej na północ, tym więcej spożywano piwa. Na południu preferowano wina, a u nas pito piwo, o czym wspomina nawet Jan Długosz – mówi Rafał Godziemski.
Jakie inne składniki wykorzystuje w swojej potrawie?
Rumsztyk z dzika w piwnym sosie
Rumsztyk
- 0,4 kg posiekanego mięsa z dzika
- 0,2 kg boczku
- Cebula
- 3 ząbki czosnku
- Kiszony ogórek
- Czosnek Niedźwiedzi CYKORIA
- Jałowiec CYKORIA
- Pieprz Czarny CYKORIA
- Sól CYKORIA
- Łyżeczka musztardy sarepskiej OCETIX
- Łyżka majonezu Pomorskiego OCETIX
- 2 łyżeczki powideł śliwkowych
- Olej do smażenia
Sos
- Cebula
- Olej do smażenia
- Kilka suszonych śliwek
- Ząbek czosnku
- Świeży rozmaryn
- Pół jabłka
- Kromka chleba
- 2 łyżki masła
- 200 ml piwa
- 100 ml śmietany