W czasach Kazimierza Wielkiego na zamkowych stołach bez wątpienia królowała dziczyzna. Dziś również nie brakuje amatorów dań opartych na tym rodzaju mięsa. Jedząc je, jednego możemy być pewni – sarna lub dzik jedzą same naturalne produkty, a więc tylko to, co najlepsze.
- Do sosu wykorzystam napój bardzo lubiany przez współczesnych studentów. Zresztą nie tylko współczesnych - w średniowieczu im bardziej na północ, tym więcej spożywano piwa. Na południu preferowano wina, a u nas pito piwo, o czym wspomina nawet Jan Długosz – mówi Rafał Godziemski.
Jakie inne składniki wykorzystuje w swojej potrawie?
Rumsztyk z dzika w piwnym sosie
Rumsztyk
- 0,4 kg posiekanego mięsa z dzika
- 0,2 kg boczku
- Cebula
- 3 ząbki czosnku
- Kiszony ogórek
- Czosnek Niedźwiedzi CYKORIA
- Jałowiec CYKORIA
- Pieprz Czarny CYKORIA
- Sól CYKORIA
- Łyżeczka musztardy sarepskiej OCETIX
- Łyżka majonezu Pomorskiego OCETIX
- 2 łyżeczki powideł śliwkowych
- Olej do smażenia
Sos
- Cebula
- Olej do smażenia
- Kilka suszonych śliwek
- Ząbek czosnku
- Świeży rozmaryn
- Pół jabłka
- Kromka chleba
- 2 łyżki masła
- 200 ml piwa
- 100 ml śmietany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Zawierucha i jego śliczna żona brylują na salonach. Niedawno zostali rodzicami [FOTO]
- Hakiel złożył ukochanej arabską przysięgę miłości! Poznali się 6 miesięcy temu...
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"
- To on stworzył Dagmarę Kaźmierską. Dziś nie chce się do niej przyznać