O WODZIE I CHLEBIE W BORACH TUCHOLSKICH
W szóstym odcinku „Smaki Kujaw i Pomorza” wracamy do Borów Tucholskich, opowiadamy legendę o pruskim królu, który odmienił życie mieszkańców i przygotowujemy potrawę na bazie wielce pożytecznego chleba jaglanego. Zapraszamy do oglądania!
Zabytkowy akwedukt w „Smakach Kujaw i Pomorza”
Rafał Godziemski, szef restauracji „Memo Restaurant & Wine” w Bydgoszczy zaprasza w Bory Tucholskie, by opowiedzieć o tym, jak powstawał tutejszy system nawodnień.
- Oprócz fojutowskiego akweduktu powstało także 15 mostów, trzy mniejsze akwedukty, a także budynki dla służb nadzorujących budowle hydrotechniczne oraz stan nawodnienia łąk. Kandydatów do prac łąkarskich kształcono w Szkole Łąkarskiej w Czersku. Po ukończeniu zostawali „rezlerami”, czyli pracownikami łąkowymi. Do ich zadań należały wszelkie prace, dziś powiedzielibyśmy konserwatorskie, przy Kanale, a także nadzorowanie nawodnienia łąk, odmulanie rowów irygacyjnych, remonty jazów, mostów i przepustów – opowiada Rafał.
Legenda o pruskim królu
Z budową Wielkiego Kanału Brdy łączy się pewna legenda. Król pruski Fryderyk Wilhelm III, po tym jak został pokonany przez Napoleona w 1807 roku, miał schronić się w Borach Tucholskich, gdzie na własne oczy zobaczył biedę mieszkańców. Piaszczyste i nieurodzajne gleby nie pozwalały na rozwój rolnictwa na tych ziemiach. Król miał obiecać mieszkańcom poprawę warunków życiowych. W odcinku dowiadujemy, kiedy i jak skończyła się ta historia.
Pożyteczny chleb jaglany
Nasz prowadzący wraca też do Zajazdu Fojutowo, gdzie przygotowuje potrawę, w której jednym ze składników jest chleb jaglany. Zawiera on kaszę i mąkę jaglaną, które mają w sobie mało skrobi, za to dużo ławo przyswajalnego białka. Chleb jaglany to źródło cennego dla naszego organizmu błonnika pokarmowego.
Parówki dziadkowe w plackach z chleba jaglanego i surówką colesław
Farsz
- 2 parówki dziadkowe (Prosiaczek)
- 40g mozzarelli
- 30g sera dojrzewającego
- 40g avokado
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Placek
- chleb jaglany 120g (Piekarnia Siódmiak)
- 1 jajko
- natka pietruszki 20g
- 1 ząbek czosnku
- 20g oliwy
- gałązka rozmarynu
- sól
- pieprz
Odcinek powstał przy współpracy z:
Prosiaczek
Piekarnia Siódmiak
Paweko