W tym odcinku Rafał Godziemski odwiedza Tucholę – stolicę Borów Tucholskich. O regionie opowiada mu Maria Ollick, która te okolice zna jak mało kto. Pani Maria jest autorką licznych publikacji o kulturze borowiackiej. Za swoje zasługi dla lokalnego środowiska otrzymała tytuł Honorowego Obywatela Tucholi.
O odrębnej tożsamości mieszkańców Borów Tucholskich świadczy chociażby gwara, jaką posługują się mieszkańcy. Wielość wpływów kulturowych sprawiła jednak, że nie można mówić o ich jednorodności. Borowiacy dzielą się na kaszubiących – Boraków (okolice Chojnic, trójkąt Chojnice - Konarzyny – Swornegacie) i niekaszubiących - Borowiaków Tucholskich (powiat tucholski, okolice Czerska i Rytla). W gwarze borowiackiej wiele jest naleciałości z wielkopolski, a najprościej jej charakter oddaje określenie „spolszczony kaszubski”.
Bory Tucholskie to jeden z największych kompleksów sosnowych w Polsce. Nic więc dziwnego, że kuchnia Borowiaków bazuje na leśnych smakach i aromatach – grzybach, jagodach, malinach. Brak żyznych gleb powodował, że uprawiano tu głównie ziemniaki i zboża. Dlatego w regionalnym menu znajdziemy przede wszystkim proste i sycące potrawy, takie jak: babka ziemniaczana, mace borowiackie, pieczeń „fałszywy zając”, zupa ziemniaczana, czy sztrucel z kapustą i grzybami. W tym odcinku pani Maria opowiada jakie dania znajdują się na tradycyjnym borowiackim stole wigilijnym.

Pierożki z dziadkowym pasztetem z żurawiną na sosie miodowo musztardowym
Farsz
- 120 g pasztetu dziadkowego z żurawiną Prosiaczek
- 30 g twarogu Premium Jagr
- sól
- olej
- 1 łyżka natki pietruszki
Sos
- 70 g musztardy sarepskiej Ocetix
- 30 g masła Premium z Warlubia Jagr
- 20 g cebuli
- 70 ml kremowej ze śmietanką 18% Jagr
- 40 g miodu
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- ząbek czosnku
Ciasto pierogowe wg własne przepisu.
Odcinek powstał we współpracy z: