Kultura łużycka na wyciągnięcie ręki
Jeśli jeszcze nie widzieliście osady w Biskupinie na własne oczy, koniecznie musicie nadrobić zaległości. W tutejszym Muzeum Archeologicznym z detalami odtworzono codzienność wioski, która powstała prawdopodobnie ok. 737 r. p.n.e.
Dobrym wprowadzeniem do zwiedzania może być nasz odcinek, prowadzony jak zwykle przez kucharza Rafała Godziemskiego, szefa restauracji Memo Restaurant & Wine w Bydgoszczy.
- Na podstawie badań dendrochronologicznych wiemy, że osada związana była z kulturą łużycką. Półwysep był otoczony wałem obronnym o długości 640 metrów, a w środku stało 13 rzędów chat. Mogło tu mieszkać nawet 1000 osób – opowiada Rafał.
W roli głównej: gęsina
Nie każdy wie, że osadę w Biskupinie odkryto tak naprawdę przez przypadek. W 1933 r. poziom jeziora Biskupińskiego obniżył się i dopiero wtedy, schowane przez wieki w wodzie drewniane elementy konstrukcji stały się widoczne.
Przez lata osada służyła jako plan filmów kostiumowych, w tym kinowych hitów Jerzego Hoffmanna „Ogniem i mieczem” oraz „Stara baśń. Kiedy słońce było bogiem”. W naszym odcinku neolityczna wioska również posłuży jako niezwykła scenografia, w której nasz kucharz przygotuje...

Gęsią nogę w potrawce z grzybami leśnymi i lane kluseczki.
- Gęsia noga
- Marchew 1 szt
- Seler 50g
- Cebula 40g
- Por 50g
- Liść laurowy 2szt
- Ziele angielskie 4 szt
- Natka pietruszki 4 gałązki
- Papryka słodka
- Sól
- Pieprz
- Olej
- Białe wino 100ml
- Masło 50g
_______________________________
- Śmietana 100ml
- Natka pietruszki 1 łyżka
- Odrobina skórki z pomarańczy
- Koper włoski 30g
- Jabłko 60g
- Cebula 40g
- Grzyby leśne 130g
- Gałka muszkatołowa
- Masło 40g
- Mąka 40g
- Mleko 200ml
______________________________
- Lane kluski 100g
Odcinek powstał przy współpracy z: