To już trzeci z sześciu odcinków naszego gęsinowego cyklu, w którym podróżujemy po regionie i poznajemy przepisy bazujące na tym niezwykłym mięsie.
W dzisiejszym programie porozmawiamy nieco o historii Chełmna, kuchni zamożnych mieszczan i kulinarnych zmianach, jakie zaszły na naszych stołach w XIX wieku.
Dowiemy się też jak przyrządzić gołąbki panierowane z gęsią, inspirowane dawnym przepisem Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Brzmi ciekawie?
Zapraszamy na film!
Panierowane gołąbki z gęsiną
- Duża kapusta pekińska
- Mąka do panierowania
- Jajko
- Bułka tarta
- Olej do smażenia
- Łyżka masła
- Świeży tymianek
- Farsz Udo z gęsi
- Sól
- Pieprz czarny
- Cebula
- Boczek
- Jabłko
- Majeranek
- 2 ziarnka jałowca
- Natka pietruszki
- Ząbek czosnku
- Kilka łyżek wiśniówki
- 3 ugotowane wcześniej i przetarte przez praskę ziemniaki
Sos
- Cebula
- Olej do smażenia
- Ząbek czosnku
- Pomidor
- Natka pietruszki
- Kilka łyżek wiśniówki
- Pieprz czarny
- Sól
- Passata
- 2-3 pomidory
Odcinek powstał we współpracy z:
Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Toruniu
Na odcinek zaprasza Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotr Całbecki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Kwaśniewska zawstydza młodsze koleżanki. Wyglądała w teatrze jak 40-latka
- Nagrali dzikie pląsy Nataszy Urbańskiej. Coś jej wystawało spod sukienki...
- Eleni od trzydziestu lat żyje bez córki. Jej grobu można nawet nie zauważyć
- Były ukochany Maryli nieźle się urządził! Jasiński mieszka lepiej niż ona! | ZDJĘCIA