W skrócie:
Śledzie są pożywne, pyszne i bardzo zdrowe. Idealnie nadają się do przygotowania sałatek i przekąsek na specjalne okazje. Proponuję prosty przepis na śledzie w śmietanie. Można podać je na półmisku i udekorować np. natką pietruszki. Dobrym pomysłem jest ułożyć je warstwami w salaterce.
Przygotowanie śledzi w śmietanie z jabłkiem jest bardzo łatwe i błyskawiczne. Polecam kupić gotowe filety śledziowe w oleju. Jeśli jednak lubisz śledzie z solanki, pamiętaj, by je najpierw dobrze wypłukać i moczyć w wodzie z mlekiem.
Przepis na śledzie w śmietanie
czas przygotowania: 15 minut
porcja: dla 4 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- ok. 400 g filetów śledziowych w oleju,
- 1 jabłko,
- 1 cebula,
- sok z połowy cytryny,
- 1 łyżka majonezu,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić śledzie w śmietanie?
- Gotowe filety śledziowe w oleju wyjmij z opakowania i pokrój na kawałki.
- Cebulę posiekaj w kostkę i przełóż do miseczki.
- Polej cebulę sokiem z połowy cytryny i wymieszaj.
- Jabłko umyj, obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do miseczki z cebulą i wymieszaj.
- Dopraw całość majonezem, śmietaną oraz musztardą, solą i pieprzem. Wymieszaj.
- Na półmisku poukładaj kawałki śledzi i wyłóż na nie śmietanę z jabłkiem. Gotowe.
Wypróbuj także: Śledzie z orzechami włoskimi na imprezę. Przepis na Boże Narodzenie i sylwestra. Przystawkę poleca Plate by Kate
Śledzie w śmietanie. Przepis na świąteczne danie z dodatkiem...
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym