
Papryka chroni oczy i wzrok
Papryka (zwłaszcza żółta) zawiera sporo luteiny, która chroni wzrok oraz oczy przed promieniowaniem UV i przed negatywnym wpływem wolnych rodników.

Papryka wspomaga układ krwionośny
Witaminy C, A i E wzmacniają odporność, poprawiają kondycję naczyń krwionośnych, osłabiają szkodliwe działanie złego cholesterolu, chroniąc przed miażdżycą. Papryka obniża też ciśnienie krwi.
Papryka (zwłaszcza fioletowa) to także bogate źródło potasu i flawonów, które również wspierają pracę serca oraz układu krwionośnego.

Papryka opóźnia starzenie się organizmu
Papryka to źródło przeciwutleniaczy - kapsantyny, wiolaksantyny, kwercetyny oraz luteoliny - które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zawarty w papryce likopen także wychwytuje wolne rodniki. Sprzyja to opóźnianiu procesów starzenia się w organizmie. Witamina E zawarta w papryce (zwłaszcza żółtej) określana jest witaminą młodości, ponieważ opóźnia procesy starzenia.

Papryka dobra dla kobiet w ciąży
Papryka zawiera sporo kwasu foliowego. Dlatego jest zalecana kobietom planującym zajść w ciążę, a także tym będącym już w ciąży.