
Papryka to bogate źródło minerałów
Potas wspomaga pracę serca i układu krwionośnego, zapewnia odpowiednią gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu.
Fosfor wzmacnia kości, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Żelazo wspomaga regenerację tkanek i redukuje uczucie zmęczenia.
Magnez wspomaga koncentrację, wspiera prawidłową pracę serca.

Papryka to prawdziwa bomba witaminowa
Dostarcza do organizmu witaminę C, beta-karoten, witaminę A, witaminy B1, B3, B6 i E, a także pewne ilości potasu, wapnia, żelaza, miedzi i kobaltu.

Kto nie powinien jeść papryki?
Papryka jest ciężkostrawna. Powinny jej unikać osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego, SIBO lub inne choroby układu pokarmowego. Nie powinny jej jeść także osoby cierpiące na różnego rodzaju choroby reumatyczne, no i oczywiście osoby uczulone na paprykę.