
Papryka to prawdziwa bomba witaminowa. To jedno z najbogatszych - zaraz po natce pietruszki - źródeł witaminy C. Papryka jest idealna dla osób odchudzających się, pomaga na ból głowy, a nawet uznawana jest za naturalny afrodyzjak! Zobacz, jakie właściwości ma papryka, jak działa na organizm i dlaczego warto ją jeść!

Papryka dobra na odchudzanie
Papryka to idealne warzywo dla odchudzających się. Świeża, surowa papryka w większości składa się z wody (około 92 proc.). Reszta to węglowodany (około 3 proc.), niewielkie ilości białka (około 1 proc.) i tłuszczów (około 2 proc.), a także błonnik pokarmowy (około 2 proc.).
Także zawarta w papryce (nie tylko tej ostrej) kapsaicyna działa rozgrzewająco, przyspiesza metabolizm i pomaga w odchudzaniu.

Papryka dobra na infekcje, wzmacnia odporność
Papryka to jedno z najbogatszych źródeł witaminy C. Zawiera też rutynę, która uszczelnia naczynia krwionośne. Warto włączyć paprykę do diety przynajmniej w sezonie przeziębieniowo-grypowym, dla wzmocnienia odporności.
Kapsaicyna ma działanie rozgrzewające i przeciwbólowe. Oczyszcza drogi oddechowe, łagodząc objawy przeziębienia.

Papryka poprawia samopoczucie i sprawność seksualną
Papryka jest uznawana za naturalny afrodyzjak - zwiększa libido u kobiet i mężczyzn. Poprawia też koncentrację i zmniejsz ból głowy.