Zobacz wideo: Tradycyjne dania na Wielkanoc z regionu Kujaw i Pomorza
Sałatka wielkanocna jarzynowa
Sałatka wielkanocna to jedna z tych potraw, których nie może zabraknąć podczas świąt wielkanocnych. Istnieje wiele różnych przepisów na wielkanocne sałatki, jednak trudno wskazać jeden, który byłby najlepszy. Wszystko zależy od naszych upodobań oraz fantazji.
Przygotowanie wielkanocnej sałatki wymaga poświęcenia odrobiny czasu, jednak efekt jest warty tej pracy. Uśmiech i podziękowania gości to wystarczająca rekompensata za trud włożony w przygotowania wielkanocnej sałatki. Sprawdźcie, jak przygotować sałatkę jarzynową na Wielkanoc.
Zdecydowanie najbardziej czasochłonne jest krojenie warzyw. Jeśli jednak zaangażujemy w to swoich bliskich, możemy zaoszczędzić nieco czasu, a przy okazji spędzić przedświąteczne chwile wspólnie z rodziną.
Przepis na sałatkę wielkanocną
Najpierw powinniśmy sprawdzić, czy mamy wszystkie niezbędne składniki, aby zrobić sałatkę jarzynową. Jeśli nie, musimy pójść do sklepu i kupić to, czego nam brakuje. Wbrew pozorom będziemy potrzebowali wielu składników, chociaż większość z nich na pewno macie w swoich domach.
Sałatka wielkanocna - składniki:
- 4 ziemniaki
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 3 jajka
- 1 puszka groszku
- kurki ok. 50 g
- 5 ogórków kiszonych
- 1 jabłko
- 2 łyżeczki chrzanu
- 3-4 łyżki majonezu
- cukier
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
- musztarda

- Nie może być za dużo majonezu, każdy może sobie zawsze majonezu dodać. Za dużo nie mieszamy tej naszej sałatki, żeby te kawałki były w całości, żeby to nie była mamałyga. Nasze składniki nie mogą być przegotowane, ale też nie za twarde - wskazuje Magda Gessler.
Sałatka wielkanocna Magdy Gessler - jak zrobić?
Znana restauratorka na święta wielkanocne poleca klasyczną sałatkę jarzynową. Najpierw marchewkę, pietruszkę i seler gotujemy w rosole. W międzyczasie gotujemy również ziemniaki na półtwardo. Warzywa odcedzamy, studzimy, obieramy, a następnie kroimy w kosteczkę.
Teraz gotujemy jajka na twardo. Kroimy je, podobnie jak ogórki. Jabłka obieramy i również kroimy w kosteczkę. Składniki wrzucamy do miski i delikatnie mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy groszek z puszki oraz kurki w całości.
Sałatka wielkanocna - sposób przygotowania:
Całość możemy delikatnie wymieszać, a następnie doprawiamy naszą sałatkę cukrem, solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy chrzan, majonez oraz musztardę i wszystko mieszamy ze sobą, jednak nie za mocno. Teraz można skosztować sałatki i jeżeli osiągnęliśmy odpowiedni smak, odkładamy miskę na noc do lodówki pod przykryciem. Smacznego!
Oczywiście składniki wielkanocnej sałatki możemy dowolnie mieszać. Niektórzy do sałatki dodają kukurydzy, inni szynki, a są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie sałatki wielkanocnej bez śledzia. A zatem przygotowując sałatkę na Wielkanoc, mamy duże pole do popisu.
