Robisz dżem nie do podrobienia? Wekujesz lokalne dary jesieni? Poznaj receptury innych i podziel się przepisem. Trwa konkurs
Nie tylko warzywa, które o tej porze roku królują, biorą na warsztat lokalni przetwórcy. Na terenie województwa ciągle można dostać świeżo zerwane maliny. A z połączenia sezonu na maliny i sezonu na przeziębienia wyjść może tylko zdrowy syrop. Gotowe rozwianie na wzmocnienie odporności ma już w spiżarni Katarzyna Holod. W konkursie bierze udział jej prosty i smaczny przepis na całe maliny w syropie. Potrzeba 1 kilogramu malin, 1 kilogramu cukru, półszklanki wody. - Cukier z wodą gotujemy na małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru i uzyskania syropu. Maliny czyścimy, płuczemy delikatnie, odsączamy, wkładamy całe do wyparzonych słoiczków, do pełna. Słoiczki z malinami zalewamy gorącym syropem do połowy słoika. Pasteryzujemy 15 minut i zajadamy całą zimę wyjaśnia pani Katarzyna.