
Chleb z płatkami owsianymi i ziarnami
Przygotowanie:
1. Do miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, ziarna, sól, cukier, a następnie wszystko razem mieszamy.
2. W oddzielnej misce rozpuszczamy drożdże z odrobiną wody, a następnie wlewamy je do mąki. Dolewamy ciepłą wodę i mieszamy do połączenia składników.
3. Miskę z ciastem przykrywamy ścierką lub ręcznikiem i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie ponownie mieszamy ciasto i odstawiamy na 40 minut.
4. Po wyrośnięciu ciasta przelewamy je na do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez godzinę w 200 stopniach.

Chleb domowy
Rozczyn:
• 30 g świeżych drożdży lub 10g suchych
• 3 łyżeczki cukru
• 1 łyżka mąki pszennej
• 50 ml letniej wody
Ciasto:
• 550 g mąki pszennej chlebowej lub pszennej tortowej
• 320 ml letniej wody
• 2 łyżki miękkiego masła
• 1 płaska łyżka soli
• opcjonalnie 1 łyżeczka sezamu, 1 łyżka ziaren słonecznika, 1
łyżka pestek dyni
• 1 łyżka maku
Zobacz, jak przygotować chleb domowy ▶▶

Chleb domowy
Przygotowanie:
1. Do miseczki kruszymy 30 g świeżych drożdży, dodajemy 3 łyżeczki cukru, łyżkę mąki oraz letnią wodę (ok. 50 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
2. Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, 2 płaskie łyżki miękkiego masła, 300-320 ml letniej wody, płaską łyżkę soli oraz wyrośnięty rozczyn. Opcjonalnie dodajemy także łyżkę sezamu, ziaren słonecznika oraz pestek dyni. Całość zagniatamy ręcznie. Gdy ciasto będzie już elastyczne, ale nieco rzadkie, to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na min. 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Wierzch spryskujemy odrobiną wody (można też posmarować wodą za pomocą pędzelka kuchennego) i przykrywamy ściereczką.
4. Po tym czasie lekko nacinamy nożem, ponownie lekko pryskamy wodą i posypujemy łyżką maku. Ponownie odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia.
5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 190 stopni i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut. Chleb wyciągamy z piekarnika i od razu koniecznie chleb wyciągamy z keksówki. Gorący studzimy na kratce.

Chleb bez wyrabiania
Składniki:
• 500 g mąki pszennej
• 3 łyżki słonecznika
• 3 łyżki siemienia lnianego w ziarnach
• pół szklanki otrębów (obojętnie jakich)
• 1 łyżka pestek dyni
• 1 łyżka cukru
• 1 niepełna łyżka soli
• opakowanie (7g) suchych drożdży (lub 25 g świeżych)
• 0,5 l ciepłej wody (może być nawet z kranu).