Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na pyszny sernik staropolski bożonarodzeniowy. Koniecznie wypróbujcie - to idealny przepis na Wigilię

Małgorzata Pieczyńska
Małgorzata Pieczyńska
Sernik staropolski bożonarodzeniowy. Po prostu palce lizać!
Sernik staropolski bożonarodzeniowy. Po prostu palce lizać! Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Bydgoszcz
Sernik staropolski bożonarodzeniowy to ciasto, które na pewno każdy chętnie skosztuje. Choć jego przygotowanie zajmuje trochę czasu, to polecamy sprawdzony przepis, jaki podał nam bydgoski gastronomik. Po prostu niebo w gębie.

Zobacz wideo: Lista tradycyjnych potraw wigilijnych.

Specjalnie dla naszych Czytelników opracowała go Mariola Ruge, nauczycielka przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy. Jakie składniki są potrzebne? Jak wykonać takie ciasto? Podpowiadamy krok po kroku.

Sernik staropolski bożonarodzeniowy - składniki

Do wykonania ciasta potrzebujemy: tłusty twaróg - 1,50 kg, jaja - 15 sztuk, masło - 0,35 kg, cukier - 0,60 kg, kasza manna - 0,04 kg, mąka pszenna (typ 550) - 0,05 kg, wanilia - 1,5 laski, rodzynki - 0,10 kg.

Sernik staropolski bożonarodzeniowy - polewa

Potrzebne są: cukier puder - 0,15 kg, sok z 1 średniej pomarańczy, opcjonalnie czekolada gorzka 0,1 kg + 0,05 kg masła.

Sernik staropolski bożonarodzeniowy - sposób wykonania ciasta

  • Przygotować blachę (wymiary ok. 38 cm/25 cm) - wysmarować wewnętrzną stronę masłem.
  • Nagrzać piekarnik (160-180°C).
  • Przygotować surowce: twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, rodzynki sparzyć, laskę wanilii delikatnie przeciąć - ziarenka wyskrobać nożem, żółtka dokładnie oddzielić od białek.
  • Miękkie masło napowietrzyć (ucierać ok. 5 minut), dodać cukier dalej ucierając - do uzyskania puszystej masy.
  • Dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając.
  • Partiami dodawać twaróg, ziarenka wanilii, kaszę manną, mąkę i rodzynki.
  • Białka ubić na sztywną pianę, połączyć delikatnie z masą serową (mieszać drewnianą łyżką).
  • Masę serową wyłożyć na blachę, piec około 1 godz.
  • Po skończonym pieczeniu sernik zostawić na kilka minut w zamkniętym piekarniku. Następnie studzić stopniowo, po trochu otwierając drzwiczki piekarnika.

Sernik staropolski bożonarodzeniowy - przygotowanie polewy

  • Do cukru pudru wlać sok z pomarańczy - do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
  • Zimny sernik polać lukrem pomarańczowym.
  • Opcjonalnie można zrobić też kleksy z czekolady roztopionej z masłem.

Wydajność: 32 kostki/ok. 100 g.

Życzymy smacznego!

Polecamy również: przepis na tradycyjny sernik.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo