https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Mamy przepis na babkę wielkanocną. Oto idealny przepis na babkę gotowaną na świąteczny stół [15.04.22]

Małgorzata Pieczyńska
Babka gotowana - to idealne ciasto na świąteczny stół wielkanocny. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Babka gotowana - to idealne ciasto na świąteczny stół wielkanocny. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. ZSG-H Bydgoszcz
Do świąt wielkanocnych coraz bliżej. Proponujemy zatem sprawdzony przepis na babkę gotowaną, którą polecił nam Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy. Ciasto jest bardzo smaczne. Radzimy spróbować je upiec.

Zobacz wideo: Żywność drożeje szybciej niż przewidywano.

Babka wielkanocna - to jedno z tych ciast, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. My proponujemy przepis na babkę gotowaną. Tym razem, jak ją przygotować zdradziła nam Agnieszka Sawicka, pracownik Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy, która ma talent cukierniczy.

Babka gotowana - składniki na ciasto

Potrzebujemy: 1 szklankę mąki pszennej, 1 szklankę mąki ziemniaczanej, 1 szklankę cukru, 1 kostkę margaryny 250 g, 6 jajek, 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżkę octu lub alkoholu, 2 łyżeczki kakao i aromat do ciasta - według uznania

Babka gotowana - składniki do polewy i jej przygotowanie

Pół kostki masła (roztopić), dodać 2 łyżki kakao, 1 szklankę cukru pudru, odrobinę wody lub słodkiej śmietanki. Całość zagotować.

Babka gotowana - sposób wykonania

  • Margarynę należy utrzeć z cukrem, dodając po jednym jajku na przemian z wymieszanymi razem mąkami i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy aromat do ciasta i 1 łyżkę octu lub wódki.
  • Do jednej trzeciej masy dodajemy kakao.
  • Gotowe ciasto przelewamy do specjalnej formy do gotowania babki. Wcześniej należy ją wysmarować bardzo dokładnie tłuszczem i wysypać bułką tartą (wlewamy białą masę, ciemną i znowu białą masę). Formę szczelnie zamykamy.
  • Następnie w dużym garnku trzeba zagotować wodę i wstawić do niej formę. Woda powinna sięgać do połowy formy. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 1 godziny i 15 minut.

Uwaga: W trakcie gotowania nie otwieramy formy z ciastem, bo może zrobić się zakalec!

Po ugotowaniu formę otworzyć i po odparowaniu wyłożyć babkę na talerz. Po całkowitym wystygnięciu ciasto polewamy polewą czekoladową.

Życzymy smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski