Zobacz wideo: Żywność drożeje szybciej niż przewidywano.
Babka wielkanocna - to jedno z tych ciast, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. My proponujemy przepis na babkę gotowaną. Tym razem, jak ją przygotować zdradziła nam Agnieszka Sawicka, pracownik Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy, która ma talent cukierniczy.
Babka gotowana - składniki na ciasto
Potrzebujemy: 1 szklankę mąki pszennej, 1 szklankę mąki ziemniaczanej, 1 szklankę cukru, 1 kostkę margaryny 250 g, 6 jajek, 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżkę octu lub alkoholu, 2 łyżeczki kakao i aromat do ciasta - według uznania
Babka gotowana - składniki do polewy i jej przygotowanie
Pół kostki masła (roztopić), dodać 2 łyżki kakao, 1 szklankę cukru pudru, odrobinę wody lub słodkiej śmietanki. Całość zagotować.
Babka gotowana - sposób wykonania
- Margarynę należy utrzeć z cukrem, dodając po jednym jajku na przemian z wymieszanymi razem mąkami i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy aromat do ciasta i 1 łyżkę octu lub wódki.
- Do jednej trzeciej masy dodajemy kakao.
- Gotowe ciasto przelewamy do specjalnej formy do gotowania babki. Wcześniej należy ją wysmarować bardzo dokładnie tłuszczem i wysypać bułką tartą (wlewamy białą masę, ciemną i znowu białą masę). Formę szczelnie zamykamy.
- Następnie w dużym garnku trzeba zagotować wodę i wstawić do niej formę. Woda powinna sięgać do połowy formy. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 1 godziny i 15 minut.
Uwaga: W trakcie gotowania nie otwieramy formy z ciastem, bo może zrobić się zakalec!
Po ugotowaniu formę otworzyć i po odparowaniu wyłożyć babkę na talerz. Po całkowitym wystygnięciu ciasto polewamy polewą czekoladową.
Życzymy smacznego!
