Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przed nami jeszcze 2 dni majówki. Oto ściąga z atrakcjami, jakie czekają na smakoszy i miłośników imprez kulinarnych

Paweł Kaniak
Blogger Food Festival już wkrótce w Bydgoszczy
Blogger Food Festival już wkrótce w Bydgoszczy Fot. Archiwum Expressu Bydgoskiego
Smacznie zjemy nie tylko podczas majówki. Czeka nas wkrótce wielka uczta...

Od 1 maja w Myślęcinku można korzystać z plaży obok polany grillowej. Jest możliwość rozpalenia własnego grilla lub zakupu jednorazowego sprzętu (15 zł) oraz węgla wraz z rozpałką. Sprzedaż odbywa się w domku golfowym naprzeciwko polany. LPKiW zaprasza też do drugiego miejsca do grillowania, którym jest polana znajdująca się na terenie kompleksu Park Rozrywki-Zaginiony Świat. Aby móc z niego korzystać, należy zarezerwować termin pod nr tel. 664 131 682. To jednak propozycja dla osób, którym majówkowe świętowanie jeszcze się przedłuży, gdyż rezerwacje przyjmowane są od poniedziałku do piątku w godz. 7-15, więc dziś i jutro nie będzie takiej możliwości.

W niedzielę warto przyjść na Wyspę Młyńską - w godz. 12.00-18.00 odbędzie się tam Biesiada Moniuszkowska, podczas której swoje stragany z regionalną żywnością zaprezentują lokalni producenci. Po drodze można też odwiedzić plac przy Bydgoskim Centrum Finansowym przy ul. Gdańskiej. W godz. 10.00-14.00 czynny będzie tam Frymark, czyli jarmark z produktami ekologicznymi, regionalnymi i rękodziełem. Będzie można skorzystać z licznych degustacji, pobawić się smakiem, odkryć nowe produkty i upodobania swoich kubków smakowych oraz zrobić zakupy u lokalnych gospodarzy i twórców. Co znajdziecie na Frymarku?

  • Pieczywo tradycyjne i dla diet eliminacyjnych,
  • wypieki i słodycze (również dla cukrzyków, GF, bez jaj),
  • nabiał kozi i krowi (mleka, sery, jogurty, podpuszczka),
  • wędliny, kiełbasy, mięsa eko,
  • miody,
  • warzywa, owoce i ich przetwory,
  • przyprawy z całego świata,
  • herbaty mistrzowskie,
  • masło klarowane z Bieszczad,
  • zieleninę,
  • jajka,
  • dania dla wegan i wegetarian,
  • gotowe obiady na wynos i na miejscu (na ciepło i na zimno),
  • kawę.

Aby dobrze zjeść, można też wyjechać poza Bydgoszcz. Muzeum Kolei Wąskotorowej w Wenecji zaprasza dziś od godz. 13 na festyn „Pałucka Pyra". Będzie degustacja potraw z pyry, pałuckich ciast i dań na gorąco. A w Toruniu coś dla siebie znajdą miłośnicy miodów. W sklepie Pszczele Cuda na Rynku Staromiejskim w weekend majowy odbywają się degustacje trzech rodzajów miodów z naszego regionu. Spotkania organizowane są dwa razy dziennie - o godz. 12.30 i 15.30. Czas spotkania to ok. 20 minut. Wstęp kosztuje 5 zł od osoby. Zapisy: tel.: 503 133 116, mail: [email protected] lub osobiście w sklepie.

Długi majowy weekend dobiega już końca, ale to nie oznacza końca wielkich kulinarnych atrakcji w tym miesiącu. Już 25 maja "Express Bydgoski" zaprasza na Blogger Food Festival. Na Wyspie Młyńskiej będzie można spotkać się z bloggerami kulinarnymi i szefami znanych restauracji. Każdy będzie mógł też spróbować niepowtarzalnych dań przygotowywanych na żywo w ramach konkursu na Bydgoską Potrawę Roku 2019. W ubiegłym roku naszą imprezę odwiedził szwajcarski krytyk kulinarny Kurt Scheller, teraz gościem specjalnym będzie Robert Makłowicz.

Relacja z edycji 2018

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo