Niejedzenie do południa sprawia, że organizm przyzwyczaja się do oszczędności we wczesnych godzinach porannych i w ciągu dnia pracuje mniej wydajnie. Brak czasu i chęci do przygotowywania posiłków skutkuje podjadaniem w ciągu dnia i niekontrolowanym zwiększeniem kaloryczności diety. Zjadając słodycze, zaspokajamy potrzebę głodu „na chwilę”, po godzinie znów czujemy się głodni, podczas gdy zjadając konkretny posiłek, czujemy się nasyceni przez 3-4 godziny.
Śniadania kilka razy w tygodniu warto zjadać białkowo-tłuszczowe. Takie rozwiązanie nie zwiększa gwałtownie poziomu cukru z rana, dzięki czemu przez długi czas czujemy się najedzeni. Dobrym rozwiązaniem są sałatki mięsno-warzywne lub rybno-warzywne z dodatkiem awokado.
Przepis na sałatkę rybno - warzywną z awokado:
1. 2 garści mixu sałat
2. 100 g wędzonego łososia
3. 2 zwykłe pomidory lub 6 pomidorków koktajlowych
4. 1 awokado
5. 2 łyżki nasion granatu.
Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Studniówki 2018. Zobacz najpiękniejsze dziewczyny
