MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wykryto je w 46 lokalach....
fot. pixabay.com/zdjęcie ilustracyjne

Plamiak zamiast dorsza, kebab z baraniną bez baraniny, oscypek zastąpiony roladą ustrzycką. Uważaj w restauracjach. Tak oszukują turystów!

Zamiana składników

Wykryto je w 46 lokalach.
Przykłady:
- droższe mięso zastępowano innym: kebab z baraniną nie zawierał ani grama baraniny, w pierogach z farszem jagnięco-wołowym było tylko mięso wołowe, a w gyrosie drobiowym - wieprzowina,

- nie zgadzały się gatunki ryb: kucharze serwowali tańszą limandę żółtopłetwą jako droższą solę, a plamiaka jako dorsza,

- zamiast fety i oscypka (które, zgodnie z unijnymi przepisami, są Chronionymi Nazwami Pochodzenia) klienci dostawali tańsze sery, najczęściej odpowiednio ser sałatkowy Favita i roladę ustrzycką,

- napój instant o smaku czekoladowym udawał gorącą czekoladę, a nektar ananasowy - sok.

źródło: UOKiK

Zobacz również

Obejrzeli na rynku film "Noce i dnie"

Obejrzeli na rynku film "Noce i dnie"

Tadej Pogacar zwycięzcą niedzielnego etapu Giro d'Italia

Tadej Pogacar zwycięzcą niedzielnego etapu Giro d'Italia

Polecamy

Unia Drobex Solec Kujawski źle weszła w mecz. Potem było trochę lepiej

Unia Drobex Solec Kujawski źle weszła w mecz. Potem było trochę lepiej

IMGW ostrzega przed burzami w Bydgoszczy i regionie w sobotę, 18 maja

IMGW ostrzega przed burzami w Bydgoszczy i regionie w sobotę, 18 maja

W sobotę 70. ORLEN Memoriale Janusza Kusocińskiego

W sobotę 70. ORLEN Memoriale Janusza Kusocińskiego